Skip to main content

Ολοκληρωμένες Λύσεις Τηλεοπτικού Δικτύου & IPTV για Ξενοδοχεία

Επιτέλους Gap Fillers στις Λευκές Περιοχές

Ενεργοποίηση της δυνατότητας εγκατάστασης Gap Fillers από τους Δήμους για τις "λευκές περιοχές"

Μετά από 10 χρόνια έφτασε η ώρα να καταλάβουν οι αρμόδιοι των υπουργείων, ότι θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να καλυφθούν οι περιοχές που δεν μπορούσαν να λάβουν σήμα από τα 156 Κέντρα Εκπομπής της χώρας.

Αφορά την απλή λογική με την οποία οι αρμόδιοι της τελευταίας δεκαετίας, είχαν πάρει διαζύγιο και την οποία την είχαμε αναλύσει αρκετές φορές στο παρελθόν σε σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, αλλά και στο περιοδικό Digital TV με άρθρα μας. Δείτε:

Αξίζει τον κόπο να δει ξανά ο κάθε αναγνώστης, τις ανακολουθίες της νομοθεσίας, το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί και τις στηριγμένες στην απλή λογική λύσεις που είχαμε προτείνει από εκείνη την εποχή.

Επιτέλους λοιπόν και συγχαρητήρια στους αρμόδιους του υπουργείου και της ΕΕΤΤ που αποφάσισαν να λύσουν το γόρδιο δεσμό που στερούσε την ανέξοδη τηλεοπτική λήψη σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αυτής της χώρας.

Τα καλά νέα είναι ότι με το νόμο 4915 του 2022 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 63Α24-3-2022 και ειδικά το άρθρο 108, επιτρέπεται η εγκατάσταση Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης (Gap Fillers) από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση τους για αυτά τα κονδύλια.

Το  πρώτο πολύ σημαντικό στοιχείο του άρθρου 108 είναι ότι οι Δήμοι που έχουν ήδη εγκαταστήσει Gap Fillers για την εξυπηρέτηση των δημοτών τους, πρέπει να τους δηλώσουν εντός δύο μηνών στην ΕΕΤΤ από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, δηλαδή μέχρι 24/5/2022.
Η δήλωση γίνεται με την συμπλήρωση του πρότυπου φύλλου του Excel (ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΩΝ-template-31_3_22.xlsx) που έχει δημιουργηθεί από την ΕΕΤΤ, για κάθε Gap Filler του συγκεκριμένου Δήμου.
Το συγκεκριμένο φύλλο έχει σταλθεί από την ΚΕΔΕ σε όλους τους Δήμους της χώρας – μπορείτε να το κατεβάσετε και από ΕΔΩ.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο του άρθρου 108, είναι ότι οι Δήμοι που θέλουν να εγκαταστήσουν νέα Gap Fillers για την εξυπηρέτηση των δημοτών τους, θα πρέπει επίσης τους δηλώσουν εντός δύο μηνών στην ΕΕΤΤ από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, δηλαδή μέχρι 24/5/2022.
Και αυτή η δήλωση γίνεται με την συμπλήρωση ενός πρότυπου φύλλου του Excel (ΝΕΟΙ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ-template-31_3_22.xlsx) για κάθε νέο Gap Filler του συγκεκριμένου Δήμου.
Το συγκεκριμένο φύλλο έχει επίσης σταλθεί από την ΚΕΔΕ σε όλους τους Δήμους της χώρας – μπορείτε να το κατεβάσετε και από ΕΔΩ.

Το τρίτο σημαντικό στοιχείο του άρθρου 108 είναι ότι οι Δήμοι θα πρέπει εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι 24/9/2022, να αιτηθούν την ένταξη των Gap Fillers που δήλωσαν, στο δίκτυο του αδειοδοτημένου παρόχου (Digea).
Με αυτές τις δύο ενέργειες, εξασφαλίζεται η πλήρης χρηματοδότησή τους και η δυνατότητα νόμιμης λειτουργίας τους έως την ολοκλήρωση της αδειοδότησης τους ή την απόρριψή τους ή, σε κάθε περίπτωση, έως την 24η Μαρτίου 2027 (μία πενταετία).

Το τέταρτο σημαντικό στοιχείο του άρθρου 108 είναι ότι με δεδομένο ότι ο κρατικός πάροχος (ΕΡΤ) ήδη καλύπτει μόνος του τις λευκές περιοχές, στη νέα διαδικασία περιλαμβάνονται όλες οι εκπομπές της περιοχής, δηλαδή οι τρεις συχνότητες των ιδιωτικών πανελλαδικών καναλιών ΚΑΙ οι συχνότητες των περιφερειακών καναλιών, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο σε όλους τους κατοίκους αυτών των περιοχών, πρόσβαση και στο τοπικό περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει.

Ιδιαίτερα χρήσιμες τέλος αποδεικνύονται και οι οδηγίες που έχουν σταλθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης στην ΚΕΔΕ και τους Δήμους της χώρας, οι οποίες διευκρινίζουν με σαφήνεια τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι Δήμοι.
Το σχετικό pdf είναι διαθέσιμο ΕΔΩ.

Κλείνοντας αυτό το σύντομο άρθρο, θέλουμε να προτρέψουμε τους συναδέλφους που έχουν ασχοληθεί με Gap Fillers στην περιοχή τους, να κινηθούν άμεσα, ώστε σε συνεργασία με το Δήμο της περιοχής τους, να συμπληρώσουν και να υποβάλουν έγκαιρα τα αναγκαία στοιχεία στην ΕΕΤΤ.

27 Δεκεμβρίου 2022