Skip to main content

Ολοκληρωμένες Λύσεις Τηλεοπτικού Δικτύου & IPTV για Ξενοδοχεία

Νέα σειρά τεχνολογικών ημερίδων από την IDComs - IKUSI Hellas

Οι εξελίξεις στον τομέα μας έτρεχαν πάντα πολύ γρήγορα και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας, αυτές οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά έχουν επιβραδυνθεί.

Τα 30 τελευταία χρόνια έχουμε διοργανώσει 135 τεχνολογικές ημερίδες ή σεμινάρια, με αντικείμενο κάθε φορά τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στη δουλειά μας, εξελίξεις τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουμε εάν θέλουμε να μετατρέπουμε τη γνώση μας σε σωστή και επικερδή εφαρμογή στην πράξη.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως η ενοποίηση της κλασσικής τηλεόρασης, με την τηλεόραση μέσω δικτύου, είναι ήδη εδώ και την χρησιμοποιούμε όλοι μας κάθε μέρα και περισσότερο, αφού έννοιες όπως IPTV & OTT έχουν μπει στη ζωή μας, ενώ λέξεις όπως YouTube TV, ErtFlix, NetFlix, CosmoteTV OTT, EON, Disney+, Prime Video κλπ, δεν μας είναι καθόλου άγνωστες.
Φαίνεται πως βρισκόμαστε στην εποχή όπου η τηλεθέαση θα μεταφέρεται σταδιακά, από την ασύρματη ή καλωδιακή μετάδοση μέσω ραδιοσυχνοτήτων και ομοαξονικου δικτύου, στην μετάδοση του περιεχομένου μέσω δικτύων Ethernet ή/και διαδικτύου.

Παρακολουθώντας στενά την πορεία των διάφορων τεχνολογιών σε διεθνές επίπεδο, βλέπουμε καθαρά ποιες είναι αυτές που κυριαρχούν και θα εφαρμοστούν σε μεγάλη έκταση (ή ήδη εφαρμόζονται) στη χώρα μας.
Θεωρούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε πρόσθετη γνώση στους συναδέλφους που ασχολούνται και ενδιαφέρονται για αυτές τις τεχνολογίες, έτσι έχουμε προγραμματίσει ήδη μερικές ενημερωτικές ημερίδες, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο παρέχουμε μια ουσιαστική υπηρεσία στον τεχνικό κόσμο.
Όπως πάντα όλα αυτά τα χρόνια, οι τεχνολογικές ημερίδες που διοργανώνουμε, είναι ενημερωτικές για την τεχνολογία και όχι στείρα παρουσίαση προϊόντων. Φυσικά στα παραδείγματα εφαρμογής είναι λογικό να χρησιμοποιηθούν προϊόντα των κορυφαίων εταιρειών που αντιπροσωπεύουμε (IKUSI, TRIAX, PROMAX), κάτι αναμενόμενο, αφού αυτά είναι τα προϊόντα των οποίων γνωρίζουμε την συμπεριφορά τους με απόλυτο τρόπο.
Πάντα όμως το βάρος θα αφορά την προσπάθεια να γίνει κατανοητή η τεχνολογία και όχι η προβολή του προϊόντος.

Τα αντικείμενα των πρώτων ημερίδων είναι ήδη καθορισμένα και θα αφορούν:

  1. Γνωριμία με την τεχνολογία Cast για τα ξενοδοχεία. Η ημερίδα θα εστιάζει σε αυτά που πρέπει να γνωρίζουν οι εγκαταστάτες για να προτείνουν τη λύση στους πελάτες τους, αλλά και να την εφαρμόσουν επιτυχώς.
    Είναι μια τεχνολογία που βρίσκει ευρύτατη εφαρμογή σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και αφορά τη δυνατότητα των επισκεπτών ενός ξενοδοχείου, να δουν στην τηλεόραση του δωματίου τους, IP περιεχόμενο από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν και στο σπίτι τους (NetFlix, Prime Video, CosmoteTV OTT, κλπ).
    Η χρήση της υπηρεσίας υλοποιείται με το γνωστό ChromeCast της Google και το υφιστάμενο WiFi του ξενοδοχείου, όμως μετά την αποχώρηση του πελάτη, τα στοιχεία του παραμένουν στο ChromeCast, κάτι το οποίο είναι μεγάλο πρόβλημα για την τήρηση του GDPR, ενώ και ο επόμενος φιλοξενούμενος στο δωμάτιο δεν μπορεί να συνδεθεί με το δικό του λογαριασμό για να δει το δικό του περιεχόμενο.
    Για αυτό το λόγο ενώ η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ενεργοποιημένη στις σύγχρονες οικιακές smart TV στις οποίες ο χρήστης είναι πάντα ο ίδιος, ΔΕΝ μπορεί να ενεργοποιηθεί στις Hotel Smart TV στις οποίες ο χρήστης αλλάζει συνεχώς.
    Η λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι ο κεντρικός έλεγχος όλων των συσκευών ChromeCast από ένα τοπικό server, ώστε με το checkout του κάθε επισκέπτη, να διαγράφονται πλήρως τα στοιχεία του από την συσκευή του συγκεκριμένου δωματίου.
    Αυτή ακριβώς την εφαρμογή θα μελετήσουμε, βλέποντας και με πρακτικά παραδείγματα όλα τα στάδια υλοποίησης ώστε εκτός από την σωστή λειτουργία, να είμαστε ασφαλείς στο τελικό αποτέλεσμα και με το GDPR.

  2. Επεξεργασία τηλεοπτικών σημάτων IPTV στην είσοδο των HeadEnds.
    Είναι σύνηθες στον τομέα μας, να υπάρχει δυνατότητα δορυφορικής λήψης κάποιων καναλιών σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αυτή να μην είναι δυνατή στην Ελλάδα ή σε κάποια περιοχή της – πχ τα Σκανδιναβικά κανάλια που έχουν υψηλή ζήτηση στην Κρήτη, αλλά χρειαζόμαστε πολύ μεγάλο κάτοπτρο για να τα κατεβάσουμε – το ίδιο για τα Ισραηλινά στην Αθήνα, τα Γερμανικά στην Κύπρο κλπ.
    Επίσης: Ήδη στην Αμερική (αλλά και πρόσφατα στην Ευρώπη), οι πάροχοι περιεχομένου δίνουν όλο το τηλεοπτικό περιεχόμενο συνδρομητικά σε μορφή IP μέσω οπτικής ίνας, πακέτο με όλες τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών ενός ξενοδοχείου.
    Ή ακόμα: μια αλυσίδα ξενοδοχείων θέλει να παρέχει όλα τα Info channels κεντρικά σε όλα τα ξενοδοχεία της, ώστε να ελέγχει και να αλλάζει εύκολα και τακτικά το περιεχόμενο τους.
    Είναι ήδη διαθέσιμη η τεχνολογία που παρέχει σε ένα HeadEnd τη δυνατότητα να δεχτεί στην είσοδο του σήματα όχι μόνο δορυφορικά ή επίγεια, αλλά και IP, αποδίδοντας τα στην έξοδο για διανομή σε RF ή/και σε IPTV.
    Η ανάγκη για αυτή την τεχνολογία έρχεται γρήγορα και αυτά τα ζητήματα θα δούμε στη συγκεκριμένη ημερίδα.

  3. Το 2005 είχαμε κάνει μια σειρά σεμιναρίων για την τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων δικτύου μέσω των υφιστάμενων ομοαξονικών καλωδίων (i-Urban) – Ethernet over Coax (EoC). Οι τότε ταχύτητες μετάδοσης στο ομοαξονικό, έφταναν τα 11 Mbps, την ώρα που οι καλύτερες γραμμές internet έφταναν μόνο μέχρι 386 Kbps – το ομοαξονικό δίκτυο δηλαδή ήταν τότε επαρκέστατο για αυτή τη χρήση και για λίγα χρόνια η συγκεκριμένη τεχνολογία είχε ευρεία εφαρμογή σε ξενοδοχεία.
    Αργότερα οι ταχύτητες στο internet πολλαπλασιάστηκαν, υπερκεράζοντας κατά πολύ τα 11 Mbps, καθιστώντας φυσικά εντελώς ανεπαρκή τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
    Την περασμένη δεκαετία έγιναν μερικές εφαρμογές με την τεχνολογία Docsis, η οποία παρείχε σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες, ήταν όμως σχεδιασμένη για μεγάλα αμφίδρομα καλωδιακά δίκτυα πόλεων σχεδιασμένα με αυστηρές προδιαγραφές, οπότε το Docsis αποδείχτηκε ιδιαίτερα κοστοβόρα εφαρμογή για υλοποίηση σε ξενοδοχεία (ιδιαίτερα στα μικρά), ενώ είχε και σημαντικές δυσκολίες υλοποίησης στα απλά μονής κατεύθυνσης ομοαξονικά δίκτυα των ξενοδοχείων που έχουμε στην Ελλάδα.
    Νέες τεχνολογίες σχεδιασμένες για μικρά δίκτυα, επιτρέπουν πλέον ταχύτητες του ενός Giga μέσω των ομοαξονικών καλωδίων, παρέχοντας λύσεις σε προσιτό κόστος και με πολύ εύκολη υλοποίηση.
    Με δεδομένο ότι όλα τα ξενοδοχεία σήμερα θέλουν να περάσουν στην τεχνολογία IPTV ή/και WiFi & IP τηλεφωνία σε όλα τα δωμάτια, αλλά πολλά από αυτά δεν έχουν την υποδομή με δίκτυο Ethernet παντού και δεν έχουν σκοπό να κάνουν άμεσα ριζική ανακαίνιση, η νέα τεχνολογία EoC αποκτά ενδιαφέρον για αυτή την κατηγορία ξενοδοχείων.
    Αυτή την τεχνολογία θα εξετάσουμε στη συγκεκριμένη ημερίδα, αναλύοντας με λεπτομέρειες τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε για την επιτυχή υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.

  4. Περισσότερες ημερίδες θα ακολουθήσουν με διαφορετική θεματολογία, οι οποίες θα ανακοινωθούν έγκαιρα.

Με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινότητα, φαίνεται ότι οι συναθροίσεις πολλών ατόμων σε ένα κλειστό χώρο, δεν είναι η ενδεδειγμένη επιλογή για αυτό το χειμώνα, έτσι οι επόμενες ημερίδες θα γίνουν διαδικτυακά με την μορφή των webinars.
Είναι μια μορφή με την οποία αναγκαστικά εξοικειωθήκαμε οι περισσότεροι στη διάρκεια της πανδημίας, προσφέρει όμως και ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα: δεν απαιτεί τη μετακίνηση των συναδέλφων που βρίσκονται εκτός της πόλης διεξαγωγής της ημερίδας, αφού είναι πλέον πολύ εύκολο να συμμετάσχει κάποιος από οπουδήποτε βρίσκεται, μέσα από τον υπολογιστή του, το tablet ή το κινητό του.
Η πρώτη από τις παραπάνω ημερίδες θα υλοποιηθεί μέσα στο Δεκέμβριο και οι επόμενες μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Οι ακριβείς ημερομηνίες θα γίνουν γνωστές με άρθρα μας στις ιστοσελίδες www.idcoms.grwww.ikusi.gr & www.promax.gr, αλλά και μέσω του τύπου, με ενημερωτικά newsletters κλπ.

28 Δεκεμβρίου 2022