Skip to main content

Ολοκληρωμένες Λύσεις Τηλεοπτικού Δικτύου & IPTV για Ξενοδοχεία

Ενημέρωση για τις εταιρείες IKUSI & TRIAX που αντιπροσωπεύουμε αποκλειστικά για την Ελλάδα και την Κύπρο

logos ikusi triax inline web

Υπάρχουν κάποιες σημαντικές εξελίξεις για τις εταιρίες IKUSI & TRIAX, ενώ ταυτόχρονα στην Ελληνική αγορά έχουν κυκλοφορήσει διάφορες “περίεργες” φήμες, συνεπώς θεωρούμε χρέος μας να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους συναδέλφους για τα πραγματικά γεγονότα και τις αναμενόμενες εξελίξεις.

Η IKUSI και η TRIAX είναι παλιές εταιρείες στην ευρωπαϊκή αγορά, με ιστορία 6 δεκαετιών και οι δύο.

Ακολουθώντας την νέα τάση της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο και με σκοπό την ισχυροποίηση τους μέσα σε στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον στην οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, εντάχθηκαν και οι δύο σε ισχυρούς ομίλους εταιρειών.

Η IKUSI εντάχθηκε στο πολύ ισχυρό τεχνολογικό όμιλο Velatia, ο οποίος περιλαμβάνει 8 μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Η TRIAX εντάχθηκε στον επενδυτικό όμιλο Polaris Private Equity, ο οποίος επενδύει κυρίως κεφάλαια ασφαλισμένων.

Και οι δύο εταιρείες “άνθισαν” μετά από αυτή την ένταξη, συνεχίζοντας να σχεδιάζουν και να παράγουν, πρωτοποριακά προϊόντα, ικανοποιώντας τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς.

Στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας και οι δύο εταιρείες έψαχναν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την παγκόσμια τάση για ενοποίηση των υπηρεσιών της τηλεόρασης με αυτή των υπολογιστών και των δικτύων.

Σε συναντήσεις στελεχών των δύο εταιρειών, διαπίστωσαν ότι αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, ιδιαίτερα στο τμήμα έρευνας και εξέλιξης (R&D), αξιοποιώντας την τεράστια τεχνογνωσία που είχαν και οι δύο εταιρείες, θα μπορούσαν να έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, παράγοντας σύγχρονα προϊόντα, ενταγμένα στις νέες ανάγκες των υφιστάμενων και μελλοντικών εφαρμογών.

Το 2020 οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν την συγχώνευση τους και το Μάρτιο του 2021 είχαμε την επίσημη έγκριση της συγχώνευσης των δύο εταιρειών από την Ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού.

Η αναλυτική ενημέρωση για τα παραπάνω υπάρχει στο σχετικό άρθρο μας με τίτλο “Ενημέρωση για την συγχώνευση των εταιρειών IKUSI Multimedia και TRIAX”, ενώ στο άρθρο “Ενημέρωση του υπεύθυνου της νέας TRIAX για την περιοχή μας”, εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστεί η παρουσία της ενιαίας εταιρείας στην Ελλάδα και Κύπρο, μέσα από το το υφιστάμενο δίκτυο διανομής της IKUSIIKUSI.

Η πορεία της ενοποίησης συνεχίστηκε, με όλες τις καθυστερήσεις που είναι αναμενόμενες σε μια τόσο σύνθετη διαδικασία, μέσα από τις εταιρείες TRIAX Digital Solutions S.L. με έδρα το San Sebastian της Ισπανίας (είναι απλά η μετονομασία της εταιρείας IKUSI Multimedia S.L. διατηρώντας το ίδιο ΑΦΜ) και της εταιρείας TRIAX A/S με έδρα τη Δανία.

Την περασμένη βδομάδα στις 21/6/23, η Polaris Private Equity έβγαλε μια ανακοίνωση, στην οποία ενημερώνει ότι αν και η οικονομική πορεία της νέας εταιρείας ήταν κερδοφόρα το 1ο εξάμηνο του 2023, διαφώνησε με την Velatia στην συνεχιζόμενη οικονομική υποστήριξη του νέου σχήματος – δηλαδή δεν επιθυμεί την συνέχιση της χρηματοδότησης που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων.
Για το λόγο αυτό ενεργοποιεί τη σχετική νομική διαδικασία στη Δανία για την εταιρεία TRIAX A/S μόνο, ώστε να την προστατεύσει νομικά και ξεκινά προσπάθεια πώλησης του μεριδίου της. Το παραπάνω έχει μια λογική αν αναλογιστούμε ότι η Polaris Private Equity είναι επενδυτική και όχι τεχνολογική εταιρεία, οπότε ο προσανατολισμός της είναι διαφορετικός από αυτόν της Velatia.

Σαν συνέχεια αυτής της ενέργειας, στην πρώτη σελίδα της TRIAX www.triax.com/en βλέπουμε τη σχετική ανακοίνωση, η οποία ενημερώνει τους συνεργάτες και τους πελάτες της εταιρείας, ότι αναζητείται αγοραστής για την συνέχιση της λειτουργίας της και τους ζητά να κάνουν υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία TRIAX Digital Solutions S.L. (πρώην IKUSI Multimedia S.L.) με έδρα το San Sebastian της Ισπανίας, δεν έχει κανένα πρόβλημα και συνεχίζει τη λειτουργία της κανονικά.

Όπως μας διαβεβαίωσαν από τη διοίκηση της εταιρείας, δεν υφίσταται καμία οικονομική ή νομική δυσχέρεια, οι γραμμές παραγωγής λειτουργούν κανονικότατα, οι εργαζόμενοι είναι στο πόστο τους, υπάρχει πλήρες στοκ στις αποθήκες, οι πρώτες ύλες για την παραγωγή είναι διαθέσιμες σε μεγάλες ποσότητες και φυσικά οι παραγγελίες εκτελούνται κανονικά για τα προϊόντα που κατασκευάζονται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο (κεραίες, ενισχυτές, καλώδια, ClassA HTI, Flow κλπ), αλλά και για τα προϊόντα που κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Δανίας και υπάρχουν σε στοκ στο San Sebastian.

Φυσικά στην Ελλάδα υπάρχει ικανοποιητικό στοκ προϊόντων σε εμάς και σε όλους τους distributors της εταιρείας (Kosmosat, Φιωτάκης, Χριστόπουλος, Μουτσιούλης, MSS Electronics, Στάθης, TechnoRed κλπ) – με άλλα λόγια και παρά τις διάφορες “Κασσάνδρες”, δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην ομαλή διακίνηση του εξοπλισμού που διαθέτουμε όλα αυτά τα χρόνια σε Ελλάδα και Κύπρο.

Για να επανέλθουμε στο πρόσφατο ανακοινωθέν και να ανακεφαλαιώσουμε, αυτό που συμβαίνει είναι ότι:
- Η TRIAX Digital Solutions S.L. με έδρα το San Sebastian της Ισπανίας που ανήκει στην Velatia, λειτουργεί κανονικά.  
- Η TRIAX A/S με έδρα τη Δανία που ανήκει στην Polaris Private Equity, δεν έχει διαλυθεί, αλλά ψάχνει για αγοραστή.

Κατά την άποψη μας οι πιθανές εξελίξεις είναι οι εξής:
1. Η TRIAX A/S πωλείται σε μία άλλη τεχνολογική εταιρεία και η ενοποίηση συνεχίζεται κανονικά.
2. Η TRIAX A/S πωλείται στην Velatia και η ενοποίηση συνεχίζεται κανονικά.
3. Η TRIAX A/S δεν βρίσκει αγοραστή και κλείνει, ενώ η IKUSI συνεχίζει μόνη της όπως και πριν.

Κατά την άποψη μας, η τρίτη επιλογή έχει ελάχιστες πιθανότητες, οπότε αναμένουμε να δούμε αν θα ισχύσει το 1 ή το 2.

Δεν χρειάζεται ίσως να αναφέρουμε ότι η γνωστή δική μας ουσιαστική υποστήριξη στον τεχνικό κόσμο είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι εδώ.
Σε οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με τις εταιρείες και τη διαδικασία συγχώνευσης, οι συνεργάτες μας θα εξακολουθήσουν να έχουν δίπλα τους εμάς και το δίκτυο των distributors, με υποστήριξη και σε προϊόντα, αλλά και σε τεχνολογία.

30 Ιουνίου 2023