Skip to main content

Ολοκληρωμένες Λύσεις Τηλεοπτικού Δικτύου & IPTV για Ξενοδοχεία

IKUSI Flow Smart Headend για ξενοδοχεία

To Ikusiflow Smart Headend της ισπανικής Ikusi, αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας, το οποίο θα σας περιγράψουμε αμέσως παρακάτω, τόσο με κείμενο, όσο και με Video.

 Το Ikusiflow προσφέρει υπηρεσίες διανομής περιεχομένου σε ξενοδοχεία και γενικότερα στο χώρο του hospitality, με εξαιρετική ευελιξία, υψηλά και ιδιαίτερα σύγχρονα επίπεδα λειτουργικότητας και ασφάλειας. Με ένα smart headend όπως το ikusiflow, ο εκάστοτε διαχειριστής μπορεί να ασχοληθεί με το περιεχόμενο και όχι με τις τεχνικές παραμέτρους, έτσι είναι ακόμη πιο εύκολο στη χρήση και από μη τεχνικό προσωπικό, ενώ λόγω της διπλής ασφάλειας (CAS & DRM), το premium περιεχόμενο είναι πάντα προστατευμένο.

Περιγραφή

Η πρώτη τοποθέτηση του ikusiflow, είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς διαθέτει 2 χειρολαβές που ανοίγουν εύκολα, προκειμένου να «κουμπώσει» στο rack χωρίς εργαλεία, άμεσα και γρήγορα, κάτι που μπορείτε να δείτε στο αντίστοιχο video συναρμολόγησης και λειτουργίας.
Το Ikusiflow αποτελείται από την κυρίως βάση, στην οποία τοποθετούνται οι μονάδες με μοναδική ευκολία, καθώς «κουμπώνουν» άμεσα με ελαφρά πίεση προς τα μέσα.
Η βάση του Ikusiflow, δεν είναι μία κοινή βάση για headend, όπως αυτές που γνωρίζουμε, καθώς περιλαμβάνει τα πάντα, δεν χρειάζεται κανένα εργαλείο για να μονταριστεί, ενώ μέσα στη βάση υπάρχει ενσωματωμένος ένας πολυδιακόπτης 8 εισόδων, χωρίς περιορισμό στα σήματα εισόδου, δηλαδή σε κάθε είσοδο, συνδέουμε την πόλωση που θέλουμε από οποιονδήποτε δορυφόρο λαμβάνουμε. Δεν έχει σημασία ποιο είναι το είδος της εισόδου, καθώς το ikusiflow το μετατρέπει σε οποιοδήποτε σύστημα εξόδου.
Το ikusiflow είναι το πρώτο επαγγελματικό Smart Headend της αγοράς που δέχεται έως 10 πολλαπλές μονάδες (Flow IN, Flow OUT, Flow SEC, Flow ENC) καλύπτοντας οποιαδήποτε ανάγκη μπορεί να υπάρξει σε ένα Headend.

Η κάθε μονάδα είναι κατασκευασμένη από εξαιρετικά ποιοτικό υλικό με βάση το μαγνήσιο, ενώ δέχεται είτε δορυφορικά, είτε επίγεια, ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη. Η έξοδος μπορεί να είναι IP ή DVB-T/C ή και τα δύο κατ’ επιλογή, με έμφαση στην IP διανομή. Να αναφέρουμε ότι η νεότερη μονάδα Flow IN4, παρέχει στο pool του Headend όλα τα κανάλια από 4 streams και φυσικά είναι επίσης universal, ενώ το κόστος της είναι λίγο μεγαλύτερο από την μονάδα Flow IN2.
Επίσης, η κατασκευή είναι τέτοια, ώστε όλα τα καλώδια καλύπτονται πλήρως, προσδίδοντας μία ιδιαίτερα καλαίσθητη εμφάνιση.

flow1

Λειτουργία

Οι μονάδες του Ikusiflow είναι Hot plug, που σημαίνει ότι μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν εν λειτουργία, χωρίς κανένα πρόβλημα.

To τροφοδοτικό του Ikusiflow, έχει πολύ μεγάλη επάρκεια, ενώ μπορεί να υπάρχει κι ένα δεύτερο για αυτόματο backup σε περίπτωση προβλήματος του βασικού. Επίσης, η λειτουργία του αυτόματου backup, ισχύει και για τις επιμέρους μονάδες του Ikusiflow, έτσι ένα ξενοδοχείο μπορεί να προμηθευτεί μία μονάδα παραπάνω, για ασφάλεια, καθώς εάν αφαιρεθεί μία μονάδα, αναλαμβάνει αυτόματα τις υπάρχουσες ρυθμίσεις η επιπλέον μονάδα που έχει εγκατασταθεί ή γενικότερα όποια μονάδα είναι διαθέσιμη.

Στη συνέχεια το σύστημα πραγματοποιεί αυτόματη σάρωση και όταν βρει τα όποια κανάλια, ο διαχειριστής μπορεί να τα δρομολογήσει όπου επιθυμεί. Εφόσον μετά την επιλογή καναλιών, το σύστημα διαπιστώσει ότι υπάρχει ακόμη διαθέσιμο bandwidth, ενημερώνεται ο διαχειριστής ο οποίος έχει τη δυνατότητα να προσθέσει κι άλλα κανάλια, μέχρι να συμπληρωθεί η διαθέσιμη χωρητικότητα.

Το Ikusiflow μπορεί να λειτουργήσει και εκτός rack ή και σε ένα rack που δεν αερίζεται με δικούς του ανεμιστήρες ή ακόμη κι αν από κάτω υπάρχουν servers και ζεστά μηχανήματα, καθώς υπάρχει θερμο-διαχωριστική επιφάνεια.

Με 3 μονάδες FLOW IN4, μπορούμε να έχουμε περίπου 100 τηλεοπτικά κανάλια και 40 ραδιοφωνικά, αριθμός ιδιαίτερα ικανοποιητικός για επαγγελματικές εφαρμογές σε ξενοδοχεία.

Ακολουθεί video παρουσίασης του Ikusiflow στα γραφεία της IKUSI Hellas, από τον Θανάση Κυριακόπουλο:

Web Interface

Το Ikusiflow ελέγχεται μέσω web interface, αλλά και μέσω κινητής συσκευής Android. Στο web interface έχουμε ανά πάσα στιγμή όλες τις πληροφορίες λειτουργίας, ενώ τα εικονίδια επίγειας και δορυφορικής λήψης σε συνδυασμό με την επιλογή Service Wizard,  διευκολύνουν τη ρύθμιση στο μέγιστο.

Η βασική οθόνη του Web Interface, περιλαμβάνει ένα πλήρες γράφημα του headend, με τις συνδεδεμένες μονάδες, τις 8 Sat + 2 Ter εισόδους, τις 2 εξόδους IP, τις RF εξόδους test και TV Out, ενώ μπορούμε να κάνουμε κλικ για πληροφορίες, σε οτιδήποτε είναι ενεργό, όπως πχ στις μονάδες, στις εισόδους κτλ.

Με κλικ στο tab SERVICE WIZARD, εμφανίζονται στο επάνω μέρος τα εικονίδια TER, SAT, FREE και το εικονίδιο με τις οριζόντιες γραμμές για την συνολική λίστα καναλιών.

Με κλικ στο εικονίδιο TER και στη συνέχεια στο εικονίδιο Scan, έχουμε αυτόματη ανίχνευση των επίγειων καναλιών, ενώ αντίστοιχα με το εικονίδιο SAT και scan, έχουμε αυτόματη ανίχνευση των δορυφορικών καναλιών, ανάλογα με τους δορυφόρους που λαμβάνουμε και με τις πολώσεις που έχουμε τροφοδοτήσει από τα Quattro LNB που χρησιμοποιούμε.
Σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα, η εκάστοτε αυτόματη ανίχνευση ολοκληρώνεται, με ταυτόχρονη ενημέρωση για τον αριθμό τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών υπηρεσιών που έχουν βρεθεί.

Δημιουργία τελικής λίστας καναλιών

Μετά την ολοκλήρωση της αυτόματης ανίχνευσης, η επιλογή των υπηρεσιών για τη τελική έξοδο, είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς αρκεί να εισαγάγουμε τους πρώτους χαρακτήρες του ονόματος καναλιού που επιθυμούμε, προκειμένου να εμφανιστούν άμεσα όσα αποτελέσματα ταιριάζουν. Με την επιλογή του εκάστοτε καναλιού, το τελευταίο σύρεται αυτόματα στη τελική λίστα στα δεξιά της οθόνης και πλέον έχει καταχωρηθεί.
Σαφώς, πρόκειται για μία εξαιρετικά λειτουργική και γρήγορη μέθοδο επιλογής καναλιών για την τελική έξοδο ενός headend.

Μενού

Η συγκεκριμένη περιγραφή του Web interface, αφορά μία demo εγκατάσταση της Ikusi Hellas, με λήψη επίγειων καναλιών και δορυφορικών από Hot Bird & Astra, την οποία μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω video:

Στο tab μενού, βλέπουμε τις επιλογές HOME, STATUS, CONFIGURATION, ADVANCED CONFIGURATION, MAINTENANCE και LOG OUT.

STATUS->Overview

Στην διαδρομή STATUS->OVERVIEW εμφανίζεται η σελίδα INSTALLATION OVERVIEW REPORT, η οποία μας δίνει τη συνολική εικόνα της εκάστοτε στιγμής του headend, όπως περιγραφή της εγκατάστασης, το γενικό configuration, τη ρύθμιση του τοπικού WiFi Access Point, το βασικό δίκτυο πρόσβασης ελέγχου, καθώς και τη ρύθμιση δικτύου iptv, δηλαδή κυρίως ποιες IP χρησιμοποιούμε.

Στο τμήμα MODULES βλέπουμε όλες τις μονάδες μαζί με τα serial numbers της κάθε μίας, όπως ακριβώς έχουν τοποθετηθεί στο IkusiFlow, καθώς και τα στοιχεία λειτουργίας της κάθε μονάδας, όπως πχ το SN, τη version, τη θερμοκρασία, πόσες ώρες έχει δουλέψει και άλλα, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Hub

Παρακάτω στις μονάδες εισόδου, βλέπουμε ότι καθεμία είναι σε ένα συγκεκριμένο slot, όπως πχ στο slot 4 βλέπουμε ότι αναφέρεται η firmware version  2.5.1+d20190529 (η οποία κυκλοφόρησε ιδιαίτερα πρόσφατα), η θερμοκρασία σε βαθμούς Κελσίου, ότι το συγκεκριμένο module έχει δουλέψει περίπου 2350 ώρες και χρησιμοποιείται 100%, ενώ για τα 4 tuners, αναφέρεται πχ ότι το πρώτο tuner είναι σε χρήση, έχει κλειδώσει κανονικά, η στάθμη είναι 65 dBμV (σαν πεδιόμετρο), η IF συχνότητα είναι η 1386 MHz (που περιέχει μεταξύ άλλων το Bloomberg), ότι έχουμε άριστο BER 1e-8, C/N 14,25 dB και γενικότερα έχουμε πλήρη πληροφόρηση για το τι συμβαίνει.

Η καθεμία από τις μονάδες, δίνει συνήθως 30-40 κανάλια, ωστόσο μπορεί να φτάσει και μέχρι 64 κανάλια, όπως στις περιπτώσεις transponders με μεγάλο αριθμό καναλιών. Στην κάθε μονάδα μπορούμε να κάνουμε οποιονδήποτε συνδυασμό, αρκεί να μην ξεπεράσουμε το εν λόγω νούμερο. Άρα το όριο μας όταν έχουμε 3 μονάδες, είναι να μην ξεπεράσουμε τα 180 κανάλια, ενώ στη πραγματικότητα με 3 μονάδες δίνουμε συνήθως από 90 έως max 130 κανάλια προκειμένου να βρισκόμαστε σε πρακτικά πλαίσια.

Μετά τις μονάδες, έχουμε αναφορά για το τι συμβαίνει στους κοννέκτορες (CONNECTORS). Για παράδειγμα βλέπουμε ότι στον κονέκτορα που έχουμε συνδέσει την επίγεια λήψη, έχουμε 9 αναμεταδότες με 41 κανάλια συνολικά, ενώ για τα δορυφορικά αναφέρεται η εκάστοτε πόλωση στον κάθε κονέκτορα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε Hot Bird & Astra, όπου στο Vert Low έχουν βρεθεί 30 transponders με συνολικά 540 κανάλια, στο Hor Low έχουμε 27 transponders με 452 κανάλια κτλ.

Παρακάτω στο CONFIGURED IP SERVICE LISTING, πληροφορούμαστε σε ποια IP είναι το κάθε κανάλι, το όνομα του καναλιού όπως έρχεται από τον δορυφόρο (SERVICE), αλλά και το όνομα που του δίνουμε εμείς εάν θέλουμε να το αλλάξουμε (SERVICE NAME TO SHOW), σε ποια ή ποιες γλώσσες λειτουργεί, σε ποιο δορυφόρο βρίσκεται, το SID εισόδου αλλά και το SID στη συχνότητα εξόδου. Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι πολύ χρήσιμος, καθώς ο τεχνικός μπορεί να δώσει στον πελάτη ένα πλήρες report με τα κανάλια που χρησιμοποιούνται.

STATUS->Log

Η επόμενη επιλογή του μενού STATUS, είναι τα Log στην οποία μας δίνει μία πλήρη καταγραφή του τί έχουμε κάνει. Στη πρώτη σελίδα έχουμε τα τελευταία 300, ωστόσο μπορούμε να κατεβάσουμε όλο το αρχείο για μία πλήρη εικόνα των ενεργειών που έχουμε πραγματοποιήσει. Παράλληλα, μας δίνεται η δυνατότητα EMAIL ALERT, όπου μπορούμε να εισαγάγουμε ένα ή περισσότερα email, προκειμένου να ειδοποιείται ο εγκαταστάτης ή το support της Ikusi, ώστε να αντιμετωπίζεται το εκάστοτε θέμα πιο νωρίς. Για παράδειγμα, εάν λάβουμε alert ότι έχει αρχίσει να χαλάει το C/N, μπορούμε να δράσουμε κατάλληλα πριν χαλάσει το BER, προλαβαίνοντας έτσι μία χειρότερη κατάσταση, πριν γίνει αντιληπτό κάποιο πρόβλημα από τους πελάτες του ξενοδοχείου.

STATUS->Statistics by TV port

Στην επόμενη επιλογή Statistics by TV port, έχουμε πληροφόρηση για τα TV ports, δηλαδή τις 2 Gigabit εξόδους, με γραφική αναπαράσταση. Στις συνήθεις περιπτώσεις, επειδή δεν ξεπερνάμε το 1 Gbps, χρησιμοποιούμε μόνο την μία TV port από τις δύο που έχουμε διαθέσιμες.

CONFIGURATION

Στο συγκεκριμένο μενού, έχουμε τις επιλογές Essential settings, installation description, Network, Password και Start a new inputs scan.
Στις παραπάνω επιλογές, μπορούμε – μεταξύ άλλων –  να επιλέξουμε έξοδο IP, RF ή και τα δύο (IP+RF), κανάλια HD ή SD, να θέσουμε DHCP ή Manual για τις παραμέτρους δικτύου, να ορίσουμε το WiFi του Headend, το password, καθώς και να δώσουμε εντολή νέου scan καναλιών.

ADVANCED CONFIGURATION

Καταρχήν, μπορούμε να κρύψουμε τις επιλογές του συγκεκριμένου μενού. Στην επιλογή Elementary Stream Selection, μπορούμε να τροποποιήσουμε τις παραμέτρους του κάθε καναλιού, όπως Output TSID, Output SID, PID κτλ.

Στο Device Manager Configuration, εκτός από τις επιλογές Enable, TV/STB Autoregister, Block Stb conf from the remote control και Enable Data Gathering, μπορούμε να προσθέσουμε χρήστες.

Η επόμενη επιλογή Device Manager App, περιλαμβάνει κρίσιμες επιλογές που σχετίζονται με τις λίστες καναλιών και τις τηλεοράσεις που λειτουργούν, οι οποίες – αφού επιλέξουμε λίστα – εμφανίζονται με κλικ στο COMMAND και συγκεκριμένα πρόκειται για τις επιλογές Power OFF/Power ON, Service Listing (ποια λίστα σε ποια τηλεόραση), Set Service (προσθήκη καναλιού σε λίστα τηλεόρασης) και Mute.

MAINTENANCE

Στο μενού MAINTENANCE, μπορούμε να φορτώσουμε κάποιο backup, να αναβαθμίσουμε το firmware, να κατεβάσουμε debug traces για κάποια επιδιόρθωση και τέλος να κάνουμε επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Άλλες λειτουργίες

Να αναφέρουμε ότι οι μονάδες του Ikusiflow, είναι Plug ‘n Play αλλά και hot plug, που σημαίνει ότι λειτουργούν άμεσα με την εισαγωγή τους, ενώ ανά πάσα στιγμή, με το παραμικρό πρόβλημα έχουμε ειδοποίηση στο web interface. Έτσι, σε περίπτωση προσθήκης ή αλλαγής μονάδας σε ένα ξενοδοχείο, η συνολική λειτουργία του συστήματος δεν διαταράσσεται σε καμία περίπτωση.
Επίσης, ακόμη και στη περίπτωση που αφαιρεθεί το εμπρόσθιο πάνελ, εμφανίζεται ειδοποίηση στο web interface, λόγω των μαγνητών των οποίων διακόπτεται η επαφή με το rack.

Εάν ενεργοποιήσουμε το πρωτόκολλο SAP, ο πελάτης μπορεί να δει τηλεόραση στο laptop σε οποιοδήποτε σημείο του ξενοδοχείου. Κάθε PC που είναι συνδεδεμένο στο ίδιο δίκτυο με το Ikusiflow, μπορεί να δει τις ροές εφόσον φυσικά στο Ikusiflow λειτουργεί το IPTV. Tο SAP πρωτόκολλο (Session Announcement Protocol) έχει να κάνει με την μετάδοση πληροφοριών σχετικά με τις multicast ροές που υπάρχουν στο δίκτυο. Επομένως δεν είναι απαραίτητο να είναι ενεργοποιημένο αλλά είναι μια επιπλέον ευκολία για εύρεση του επιθυμητού καναλιού, εφόσον το software που χρησιμοποιούμε υποστηρίζει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Επίσης, μπορούμε να περάσουμε έναν αριθμό καναλιών στο WiFi, προκειμένου ο πελάτης να μπορεί να δει τα συγκεκριμένα κανάλια μέσω του κινητού του σε οποιοδήποτε σημείο το ξενοδοχείου έχει πρόσβαση στο WiFi.

Συμπεράσματα

Το Ikusiflow είναι καταρχήν ένα Smart Headend για υπηρεσίες Hospitality, με εξαιρετική λειτουργικότητα, υποδειγματική ποιότητα κατασκευής, άμεση και εύκολη διαχείριση. Πρόκειται για ένα headend από το μέλλον!

Info: IKUSI Hellas, τηλ 210 9852935, www.ikusi.gr

21 Δεκεμβρίου 2022