Skip to main content

Ολοκληρωμένες Λύσεις Τηλεοπτικού Δικτύου & IPTV για Ξενοδοχεία

Ηλιακή παρεμβολή στη δορυφορική λήψη

Solar Outage Full

Η Ηλιακή παρεμβολή είναι φαινόμενο που συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, κατά τη διάρκεια της εαρινής και της φθινοπωρινής Ισημερίας.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο φαινόμενο της ηλιακής παρεμβολής, γιατί επηρεάζει τη δορυφορική μας λήψη. Όσον αφορά το βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει η χώρα μας, λίγο πριν την εαρινή και λίγο μετά τη φθινοπωρινή Ισημερία, ο Ήλιος «περνάει» από την ευθεία κατόπτρου-δορυφόρου, με αποτέλεσμα το κάτοπτρο να σκοπεύει κατευθείαν στον Ήλιο. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι στιγμιαίο, αλλά αρχίζει σταδιακά, επιδεινώνεται μέχρι ένα μέγιστο και στη συνέχεια μειώνεται μέχρι να εκμηδενιστεί.

Η ευθυγράμμιση του Ήλιου με την ευθεία δορυφόρου-«πιάτου» έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της λήψης, έως και την πλήρη διακοπή της, ενώ η ποσότητα της επιδείνωσης εξαρτάται άμεσα από τη διάμετρο του κατόπτρου. Όπως έχουμε αναφέρει κατά καιρούς, ένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά των «πιάτων» είναι το εύρος δέσμης μισής ισχύος, το οποίο αλλιώς ονομάζεται και εύρος δέσμης των 3 dB.

Το φαινόμενο αρχίζει να υφίσταται, όταν ο Ήλιος αρχίζει να εισέρχεται στη δέσμη λήψης του κατόπτρου και διαρκεί τόσο περισσότερες ημέρες, όσο μικρότερο είναι το κάτοπτρο. Για ένα κάτοπτρο 80 εκατοστών, ένα ποσοστό του Ήλιου έως και ολόκληρος θα βρίσκεται μέσα στη δέσμη λήψης του για 9 ημέρες, ενώ η μέγιστη επίδραση θα ισχύει για 3 ημέρες.

Η επόμενη εμφάνιση του φαινομένου για το 2024, αναμένεται να ξεκινήσει γενικά στις 2 Μαρτίου για την Βόρεια Ελλάδα, στις 3 Μαρτίου για την Κεντρική Ελλάδα και 4 Μαρτίου για την Νότια Ελλάδα.
Για τον Hellas Sat-39oE, το φαινόμενο θα ξεκινήσει γύρω στις 11:25 για όλες τις περιοχές, ωστόσο θα σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα στα μέσα Φεβρουαρίου.

Για το συγκεκριμένο φαινόμενο, είχε δημοσιευτεί ένα πλήρες άρθρο στα Δορυφορικά Νέα, το οποίο έχει ανέβει στην Τεχνική Βιβλιοθήκη -> Τεχνικά Άρθρα, ενώ μπορείτε να το δείτε απευθείας εδώ.

22 Νοεμβρίου 2023