Skip to main content

Ολοκληρωμένες Λύσεις Τηλεοπτικού Δικτύου & IPTV για Ξενοδοχεία

Aναλυτική θεματολογία των ενημερωτικών ημερίδων IPTV και τεχνολογικές εφαρμογές στα ξενοδοχεία

Αυτό το άρθρο αφορά τα στελέχη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που σκοπεύουν να συμμετέχουν στις ενημερωτικές ημερίδες με θέμα “IPTV και τεχνολογικές εφαρμογές στα ξενοδοχεία”.

Σε συμπλήρωμα της ενημερωτικής επιστολής/πρόσκλησης που απευθύναμε στις επιχειρήσεις φιλοξενίας, σχετικά με τις ενημερωτικές ημερίδες που διοργανώνει η IDComs σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες της και τους ξενοδοχειακούς συλλόγους/επιμελητήρια κάθε περιοχής, παραθέτουμε παρακάτω την αναλυτική θεματολογία της ενημερωτικής αυτής ημερίδας:

1. Τα κανάλια που απαιτούνται για την τηλεόραση είναι πλέον πολλά και οι φιλοξενούμενοι των ξενοδοχείων έχουν ειδικές απαιτήσεις όσο αφορά το περιεχόμενο των καναλιών, την ποιότητα απεικόνισης (HD), αλλά και την σύνθεση γλωσσών σε συνάρτηση με την εθνικότητα των πελατών ενός ξενοδοχείου. Στην ψηφιακή εποχή η επεξεργασία και η διανομή των σημάτων γίνεται μόνο ψηφιακά σε μορφή είτε DVB-T/C, είτε IPTV, ποιες όμως είναι οι διαφορές των δύο τεχνολογιών και ποιά είναι η πλέον κατάλληλη για την κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση ξεχωριστά?

2. Μέχρι πρόσφατα η χρήση της τηλεόρασης σε ένα ξενοδοχείο αφορούσε μόνο την παθητική θέαση τηλεοπτικών καναλιών. Στην ψηφιακή εποχή η τηλεόραση είναι διαδραστική και αλληλεπιδρά με το χρήστη, παρέχοντας του την πληροφορία που αυτός ζητά μέσω του τηλεχειριστηρίου. Σήμερα η θέαση των τηλεοπτικών καναλιών είναι μία μόνο από τις εκατοντάδες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει.

Στην πραγματικότητα η σύγχρονη ξενοδοχειακή τηλεόραση είναι πλέον ένας υπολογιστής με μεγάλη οθόνη, τον οποίο μπορεί να χειριστεί άνετα, ένας οποιασδήποτε ηλικίας, εθνικότητας & εμπειρίας φιλοξενούμενος, ακόμα και χωρίς καμία εξοικείωση στη χρήση σύγχρονων συσκευών & υπολογιστών.
Παρέχει προβολή των υπηρεσιών του ξενοδοχείου (κάτι πολύ πιο εξελιγμένο από το μη διαδραστικό info channel), Digital Signage, πρόσβαση στο internet και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, Twitter κλπ), σε Skype, YouTube, email, πρόγνωση του καιρού, νέα, τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου, πληροφορίες, παιχνίδια, μουσική, ταινίες, VoD κλπ, άμεση διασύνδεση με τις φορητές συσκευές του πελάτη για την προβολή των φωτογραφιών & βίντεο που τράβηξε στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης και πολλές ακόμα δημοφιλείς εφαρμογές, ενώ συνδέεται με το PMS του ξενοδοχείου για την αυτόματη χρέωση των αγορών στο λογαριασμό του πελάτη, welcome message στη γλώσσα του, view bill, express checkout και πάρα πολλά ακόμα.

Οι τεχνολογίες για την καλύτερη αξιοποίηση της διαδραστικής τηλεόρασης είναι πολλές και οι προσφερόμενες λύσεις ακόμα περισσότερες, ποια όμως είναι η καλύτερη επιλογή για κάθε ξενοδοχείο σε σχέση με τους πελάτες του, τη θέση του και τις άλλες ιδιαίτερες συνθήκες?

3. Ο ΟΤΕ είναι ο κορυφαίος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη χώρα μας, διαθέτοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες για τα ξενοδοχεία και σε επίπεδο τηλεφώνων/internet, αλλά και σε premium τηλεοπτικό περιεχόμενο ειδικά για τα ξενοδοχεία μέσα από την συνδρομητική πλατφόρμα OTE TV.
Ποια ξενοδοχεία μπορεί να χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες και ποιές από αυτές είναι κατάλληλες για την κάθε επιχείρηση?

4. Η Samsung είναι ένας διεθνής γίγαντας στις τηλεοράσεις και γενικά τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά, έχει όμως δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή νέων μοντέλων ξενοδοχειακών τηλεοράσεων με ενσωματωμένο IPTV STB, τα οποία σε συνάρτηση με τους middleware servers Lynk Reach & Lynk SINK, έχουν απογειώσει την λειτουργικότητα των τηλεοράσεων στα ξενοδοχεία, προσφέροντας σε ένα πραγματικά πολύ προσιτό κοστολόγιο, διαδραστικότητα και πλήθος υπηρεσιών, συν WiFi access point σε κάθε δωμάτιο.

Σύντομη παρουσίαση LYNK REACH Server
Λύση απομακρυσμένης διαχείρισης τηλεοράσεων και προβολής περιεχομένου και πληροφοριών στις τηλεοράσεις με μορφή ιστοσελίδας χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα καλωδίωση ομοαξονικού καλωδίου (RF).

Σύντομη παρουσίαση LYNK SINC Server
Τεχνολογικά προχωρημένη διαδραστική λύση απομακρυσμένης διαχείρισης και προβολής περιεχομένου και πληροφοριών στις τηλεοράσεις με δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας και μετάδοσης των καναλιών μέσω τεχνολογίας IP, παρέχοντας προχωρημένες δυνατότητες διαχείρισης και προβολής σε πραγματικό χρόνο.

Σύντομη παρουσίαση γέφυρας διασύνδεσης LYNK Servers με PMS ξενοδοχείου
Διασύνδεση των LYNK Servers με το ξενοδοχειακό πρόγραμμα, προσφέροντας ακόμα περισσότερες δυνατότητες στις λύσεις της SAMSUNG, αυτοματοποιώντας την διαδικασία διαχείρισης των τηλεοράσεων και προσφέροντας μεγαλύτερη διαδραστικότητα προς τον επισκέπτη καθώς και επιπλέον εργαλεία διαχείρισης και συντήρησης του συνόλου των τηλεοράσεων.

Επίδειξη λειτουργίας του LYNK SINC Server σε συνεργασία με την γέφυρα διασύνδεσης
Επίδειξη των δυνατοτήτων του LYNK SINC Server, ενημέρωση για τις λειτουργίες και τα πλεονεκτήματα του σε συνδυασμό με την γέφυρα διασύνδεσης.
Αν το ξενοδοχείο πρόκειται να αναβαθμίσει τις τηλεοράσεις του, ποια είναι τα μοντέλα που πρέπει να επιλέξει σε συνάρτηση με την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει (DVB-T/C ή IPTV) και ποιο είναι το συνολικό κόστος αν συνυπολογίσουμε τις διαδραστικές υπηρεσίες που θέλει να προσφέρει?

5. Η Entertainment Solutions είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ένας κορυφαίος IREP (In Room Entertainment Provider). Οι λύσεις που προσφέρει είναι κλιμακωτές ώστε από πλευράς κόστους να μπορούν να ταιριάξουν σε κάθε ξενοδοχείο. Πέρα από τις βασικές διαδραστικές υπηρεσίες, την προβολή των υπηρεσιών του ξενοδοχείου (Digital Signage) και τη διασύνδεση με το PMS του ξενοδοχείου, προσφέρει ένα πλήθος πρόσθετων υπηρεσιών, με στόχο την παροχή στον κάθε φιλοξενούμενο της αίσθησης “σαν το σπίτι μου”.
Ιδιαίτερη θέση μέσα σε αυτές τις πρόσθετες υπηρεσίες έχει το μοντέλο share revenue για το VoD με το πλούσιο τελευταίας παραγωγής ποιοτικό περιεχόμενο (144 ταινίες box office + 144 adult), στο οποίο η επιχείρηση αποδίδει στον πάροχο περιεχομένου μόνο ένα μέρος από τα έσοδα της υπηρεσίας – δεν υπάρχει δηλαδή μόνιμη ελάχιστη χρέωση και η επιχείρηση δεν πληρώνει ποτέ χρήματα που δεν εισέπραξε.

Οι υπηρεσίες της Entertainment Solutions μπορούν να προσφερθούν και στα ξενοδοχεία που έχουν σύγχρονες ξενοδοχειακές τηλεοράσεις, αλλά και σε όσα έχουν ακόμα τηλεοράσεις παλιότερης τεχνολογίας, προσαρμόζοντάς τες στα νέα δεδομένα με ένα διακριτικό STB, το οποίο εκτός από τις άλλες υπηρεσίες προσφέρει και WiFi μέσα στο δωμάτιο.
Λειτουργούν ιδανικά μέσα από δίκτυα Ethernet, μπορούν όμως να λειτουργήσουν και με τις παλαιότερες υποδομές των ομοαξονικών καλωδίων.
Ποιες υπηρεσίες μπορούν να επιλεγούν και πως μπορούν να εφαρμοστούν οι λύσεις σε ένα χώρο ανάλογα με τις ανάγκες του και τη δομή της διανομής του; Είναι απαραίτητη μια μεγάλη επένδυση ή υπάρχει δυνατότητα σπονδυλωτών εγκαταστάσεων από ένα χαμηλό έως και το μέγιστο επίπεδο υπηρεσιών?

6. Η χρήση του WiFi σε ένα ξενοδοχείο ήταν μειωμένης σημασίας τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα όμως θεωρείται βασικότατη καθημερινή υπηρεσία και αξιολογείται ιδιαίτερα σημαντικά από τους φιλοξενούμενους και από τους οργανισμούς αξιολόγησης όπως booking, tripadvisor κλπ.

Τα σημεία κλειδιά για τους επισκέπτες είναι η καλή κάλυψη όλων των χώρων, η ικανοποιητική ταχύτητα πρόσβασης και η χωρίς διακοπή συνεχής κάλυψη από χώρο σε χώρο στη σύνδεση (roaming) όταν ο φιλοξενούμενος μετακινείται μέσα στο ξενοδοχείο.

Για το ξενοδοχείο σημαντική είναι η σωστή διαχείριση του συνολικού φορτίου όταν η πληρότητα είναι μεγάλη και ιδιαίτερα στους χώρους και τις ώρες αιχμής, ενώ για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν premium πρόσβαση με χρέωση της υπηρεσίας, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία η συνεχής και αξιόπιστη παροχή της, ιδιαίτερα σε αυτούς τους πελάτες.

Και σε αυτό το πεδίο είναι εξαιρετικά πολλές οι διαθέσιμες επιλογές – και όσο αφορά την σύνδεση με το internet, αλλά και όσο αφορά το τοπικό δίκτυο.
Ποια όμως είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για την κάθε επιχείρηση σε συνάρτηση με το μέγεθός της, την μορφολογία των κτιρίων, την μέγιστη πυκνότητα των επισκεπτών ανά χώρο και το επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας της υπηρεσίας στο οποίο θέλει να καλύψει τους πελάτες της?

7. Το σύνολο σχεδόν των επισκεπτών ενός ξενοδοχείου κρατά μαζί του μια ή περισσότερες φορητές συσκευές (έξυπνα κινητά, tablet κλπ) τα οποία χρησιμοποιεί αμέσως μόλις μπει στο δωμάτιο. Η φορητή αυτή συσκευή μπορεί να “δεθεί” με την παραπάνω πλατφόρμα της Entertainment Solutions και το συγκεκριμένο δωμάτιο, ώστε η φορητή συσκευή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται στην τηλεόραση και φυσικά με την προβολή των παροχών της επιχείρησης στις φορητές συσκευές του πελάτη.

Εναλλακτικά και εάν δεν υπάρχει η πλατφόρμα της Entertainment Solutions, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ανεξάρτητη πλατφόρμα ώστε η φορητή συσκευή να μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για το ξενοδοχείο, το οποίο θα μπορεί να προβάλει τις υπηρεσίες του στη συσκευή του πελάτη.
Ποια ξενοδοχεία χρειάζονται μια πλατφόρμα για να προβάλλουν τις υπηρεσίες τους στις φορητές συσκευές των επισκεπτών, ποια πλατφόρμα είναι προτιμότερη για την κάθε επιχείρηση και με ποιο τρόπο μια τέτοια σύγχρονη παροχή για τους πελάτες, μπορεί να επιστρέψει σύντομα στην επιχείρηση το αρχικό κόστος της επένδυσης?

8. Οι σύγχρονες ξενοδοχειακές τηλεοράσεις περιλαμβάνουν WiFi access point, εξασφαλίζοντας τέλεια κάλυψη σε όλα τα δωμάτια και ελαχιστοποιώντας το συνολικό κόστος για το WiFi μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης, αφού δεν χρειάζεται πλέον πρόσθετος εξοπλισμός για τις περιοχές των δωματίων.
Ένα WiFi access point περιλαμβάνουν και τα STB που χρησιμοποιούνται για το IPTV όταν το ξενοδοχείο έχει παλιότερες τηλεοράσεις.
Επομένως μια τέτοια λύση μπορεί να εφαρμοστεί και στα ξενοδοχεία που έχουν σύγχρονες τηλεοράσεις, αλλά και σε αυτά που έχουν παλιότερες τηλεοράσεις.

Είναι φανερό πως η ύπαρξη ενός WiFi access point μέσα σε κάθε δωμάτιο, εξασφαλίζει άριστη λήψη παντού, χωρίς τα τυφλά σημεία που δημιουργούνται όταν η κάλυψη γίνεται με λίγα μόνο access points στους διαδρόμους των ορόφων.
Μήπως αν συνυπολογίσουμε την σημαντικότατη εξοικονόμηση κόστους από την εξάλειψη της ανάγκης για ξεχωριστό δίκτυο WiFi στους ορόφους, το χαμηλό συνδυαστικό κόστος για ένα σύγχρονο σύστημα διαδραστικής τηλεόρασης συν το δίκτυο WiFi, είναι πολύ πιο προσιτό από την αρχική εκτίμηση και αξίζει να μελετηθεί περισσότερο?

9. Οι λύσεις που αναφέρονται παραπάνω είναι αναγκαίες σε όλα τα ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών, δεν είναι όμως όλες οι επιχειρήσεις έτοιμες να τις εφαρμόσουν άμεσα, είτε λόγω budget, είτε λόγω περιορισμένων υποδομών.

Τι μπορούν να κάνουν άμεσα αυτά τα ξενοδοχεία, αλλά και οι επιχειρήσεις μεσαίων προδιαγραφών, ώστε να βελτιώσουν άμεσα την υποδομή τους και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον πελάτη τους?

20 Δεκεμβρίου 2022