Skip to main content

Ολοκληρωμένες Λύσεις Τηλεοπτικού Δικτύου & IPTV για Ξενοδοχεία

KUSI ONE Compact Ενισχυτής προγραμματιζόμενος μέσω Android smartphonet ή tablet

Το ONE Compact είναι το πρόσφατο μοντέλο προγραμματιζόμενου ενισχυτή της IKUSI, ο οποίος παρέχει μία σειρά πλεονεκτημάτων και χρήσιμων λειτουργιών, όπως φιλτράρισμα, μεταλλαγή, εξισορρόπηση και ενίσχυση τηλεοπτικών σημάτων που λαμβάνονται από κεραία.

Ουσιαστικά πρόκειται για το “μικρό” αδερφάκι του ONE+ που παρουσιάσαμε πρόσφατα με ουσιαστική διαφοροποίηση την χαμηλότερη στάθμη εξόδου και φυσικά την χαμηλότερη τιμή.

Το συγκεκριμένο mini HeadEnd/ενισχυτής είναι κατάλληλο για μονοκατοικίες, πολυκατοικίες ή μικρά/μεσαία ξενοδοχεία, ενώ αποτελεί ιδανική λύση για τη σωστή διαχείριση επίγειων σημάτων διαφορετικών συχνοτήτων και στάθμης.

Εκτός από τα σήματα UHF, το ONE Compact μπορεί επίσης να ενισχύσει σήματα FM και VHF. Η δυνατότητα ξεχωριστής ρύθμισης κάθε φίλτρου επιτρέπει την προσαρμογή κάθε τηλεοπτικού καναλιού στην ιδανική στάθμη εξόδου, ενώ η δυνατότητα μεταλλαγής παρέχει την πολύ χρήσιμη λειτουργία της μεταφοράς ενός τηλεοπτικού καναλιού σε διαφορετική συχνότητα από την αρχική.
Εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αποτελεί η απομόνωση που προσφέρει από τα άκρα του φάσματος για το κάθε κανάλι, αφού αυτή βρίσκεται στο επίπεδο των 45 dB, μόλις στο 1 MHz από τα άκρα του καναλιού. Το παραπάνω ισχύει και στην ενίσχυση και στην μεταλλαγή και αποτελεί από μόνο του ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.

Ένα ακόμη ισχυρό πλεονέκτημα το εν λόγω ενισχυτή, είναι το σύστημα «ανάγνωσης ισχύος» το οποίο επιτρέπει την αυτόματη εξισορρόπηση της στάθμης των καναλιών εξόδου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των μονάδων IKUSI ONE Compact είναι τα ακόλουθα:

  • 32 αξιόπιστα φίλτρα για επεξεργασία ή μεταλλαγή επίγειων τηλεοπτικών καναλιών (mux).
  • Ενσωματωμένος προενισχυτής και AGC (αυτόματος έλεγχος απολαβής) για την εξισορρόπηση εισερχόμενων σημάτων με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.
  • 5 είσοδοι (οι 3 UHF) για να επιλέξετε το καλύτερο σήμα κάθε κεραίας, ακόμα και από την ίδια κατεύθυνση.
  • Φίλτρα 4G και 5G για την ελαχιστοποίηση παρεμβολών από την κινητή τηλεφωνία.
  • Ρυθμιζόμενη μέγιστη στάθμη εξόδου: 125 (IMD3 -36 dB) και πρακτικά έως και 113 dBμV με όλα τα mux (9) της Αθήνας.
  • Προγραμματισμός με tablet ή smartphone μέσω εφαρμογής Android.

Εξωτερική περιγραφή – Συνδέσεις

Ο ενισχυτής στεγάζεται σε σκάφος διαστάσεων 212 x 159 x 45 mm, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε τοίχο, διαθέτει ενσωματωμένο τροφοδοτικό 100-240 VAC και παρέχει τη βέλτιστη τοπολογία εισόδων-εξόδων ως εξής:
Στην επάνω πλευρά έχουμε 5 εισόδους και συγκεκριμένα BI-FM, BIII-DAB, UHF 1, UHF 2, UHF 3, καθώς και σύνδεση για τη γείωση, ενώ στη κάτω πλευρά βρίσκουμε την είσοδο για το καλώδιο 220V, τη θύρα USB OTG, την έξοδο TV και μία έξοδο test -20 dB.

Σχετικά με τις εισόδους UHF, να αναφέρουμε ότι η πρώτη είσοδος UHF 1 δέχεται τη μπάντα 470-862 MHz, η δεύτερη είσοδος UHF 2 τη μπάντα 470-790 MHz (4G LTE) και η τρίτη είσοδος UHF 3 τη μπάντα 470-694 MHz (5G LTE). Η συγκεκριμένη διευθέτηση διευκολύνει στο μέγιστο την σωστή σύνδεση κεραιών λήψης, ανάλογα με τα κανάλια προς ενίσχυση, αλλά και τους εκάστοτε κανονισμούς συχνοτήτων, αποκλείοντας έτσι την οποιαδήποτε εμφάνιση carriers σε ανεπιθύμητες συχνότητες.

Στη δοκιμή του ενισχυτή, χρησιμοποιήσαμε ενδεικτικά την είσοδο UHF 2 με λειτουργία στη μπάντα 470-790 MHz.  

ikusi one compact app

Προγραμματισμός με smartphone/tablet μέσω App – Δοκιμές

Όπως αναφέραμε, ο ενισχυτής IKUSI One Compact, προγραμματίζεται εύκολα με το αντίστοιχο app “ONE Compact” το οποίο μπορείτε να βρείτε και να εγκαταστήσετε στο Google Play, αρκεί να χρησιμοποιείτε Android 5.0 ή ανώτερο και η συσκευή σας να υποστηρίζει λειτουργία USB OTG, προκειμένου να συνδέσετε τον ενισχυτή με το παρεχόμενο καλώδιο.  Το συγκεκριμένο app περιλαμβάνει στα μενού του και τα ελληνικά.

Με την εκκίνηση της εφαρμογής, η τελευταία αναγνωρίζει άμεσα το ONE Compact και φορτώνει τις υπάρχουσες ρυθμίσεις του ενισχυτή. Ο προγραμματισμός του ενισχυτή με την εν λόγω εφαρμογή, είναι ιδιαίτερα εύκολος και δεν χρειάζονται καν οδηγίες χρήσης, καθώς όλα είναι ξεκάθαρα και ευδιάκριτα.

Η πρώτη επιλογή που βρίσκουμε στην εφαρμογή είναι η «Ρυθμίσεις Καναλιών Εισόδου», με την οποία επιλέγουμε κανάλι εισόδου και κανάλι εξόδου στο οποίο επιθυμούμε να κάνουμε τη μεταφορά. Το λογισμικό επιλέγει πρώτα by default το πρώτο διαθέσιμο κανάλι εξόδου, ανάλογα την μπάντα που έχουμε επιλέξει.
Στην έξοδο μπορούμε να επιλέξουμε το ίδιο κανάλι, οπότε το mini HeadEnd μας κάνει ελεγχόμενη ενίσχυση του mux που έχουμε επιλέξει ή διαφορετικό κανάλι, οπότε κάνουμε μεταλλαγή και ενίσχυση του mux που έχουμε επιλέξει.
Και στις δύο περιπτώσεις το φίλτρο μπορεί να οριστεί με εύρος 8, 16, 24 ή 32 MHz, δηλαδή να ενισχύσει ή να κάνει μεταλλαγή σε 1, 2 3 ή 4 συνεχόμενα κανάλια.

Κατά τις δοκιμές, καταρχήν εφαρμόσαμε απλή ενίσχυση όλων των καναλιών που εκπέμπονται στην Αθήνα χωρίς αλλαγή συχνοτήτων και σε 2η φάση μεταφέραμε όλα τα κανάλια, σε διαδοχικούς διαύλους από το 21 έως το 29, αφήνοντας όλο το υπόλοιπο φάσμα ελεύθερο.

Στο παρακάτω video, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία μεταφοράς των καναλιών, όπως ακριβώς την υλοποιήσαμε, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές στο φάσμα εξόδου!

Προγραμματισμός Ikusi One Compact μέσω Android App

Να αναφέρουμε ότι η ταχύτητα των ρυθμίσεων, είναι υποδειγματική και ιδανική για έναν τεχνικό-εγκαταστάτη!

Να σημειωθεί ακόμη, ότι οι μετρήσεις που πραγματοποιήσαμε κυμάνθηκαν σε υψηλότατα επίπεδα MER, παρά την έντονη παρέμβαση στη συχνότητα των καναλιών. 

Οι αμέσως επόμενες ρυθμίσεις είναι οι εξής:

Προ-Ενίσχυση On / Off: Ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τον προενισχυτή για κάθε είσοδο RF.

Ισχύς Κεραίας: Ενεργοποιεί την τροφοδοσία 12V για τυχόν ενισχυτή ιστού.

Ενίσχυση FM: Ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί την ενίσχυση για τα FM.

Το επόμενο βασικό σετ ρυθμίσεων ονομάζεται «Ρυθμίσεις εξόδου» και αφορούν τη στάθμη και τη κλίση (slope). Η στάθμη εξόδου μπορεί να ρυθμιστεί μεταξύ 93 και 113 dBμV, ενώ η κλίση μπορεί να ρυθμιστεί μεταξύ 0 και -9 dB. Όσο περισσότερα κανάλια προστίθενται, τόσο χαμηλότερη θα είναι η μέγιστη δυνατή στάθμη εξόδου. Να σημειωθεί ότι η στάθμη των καναλιών εξόδου ρυθμίζεται αυτόματα ανάλογα με την στάθμη εξόδου που επιλέγουμε, με αποτέλεσμα ένα εξαιρετικά ισορροπημένο φάσμα στην έξοδο του ενισχυτή, χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια από πλευράς μας!

Σημαντική είναι και η απολαβή του συγκεκριμένου mini HeadEnd. Για να την διαπιστώσουμε εξασθενίσαμε το σήμα εισόδου και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι μειώνοντας το σήμα εισόδου ακόμα και στα 27 dBμV, το σήμα εξόδου παρέμενε και για τα 9 mux στη στάθμη των 113 dbμV όπου είχαμε ρυθμίσει την έξοδο, ενώ όλες οι συχνότητες εξακολούθησαν να είναι ισοσταθμισμένες.
Είδαμε δηλαδή πρακτικά ότι η μέγιστη απολαβή του συγκεκριμένου μηχανήματος είναι τουλάχιστον 85 dB !!!

Αναβάθμιση λογισμικού

Το λογισμικό του ενισχυτή IKUSI ONE Compact, μπορεί επίσης να αναβαθμιστεί μέσω της εφαρμογής και συγκεκριμένα στην επιλογή  «Αναβάθμιση Λογισμικού» και tap στο ΟΚ.

Υπάρχουν 3 τύποι αναβάθμισης: 1) Συμπεριφορά φίλτρων 2) Σύστημα 3) Λίστα συχνοτήτων για τους οποίους τα αντίστοιχα αρχεία που θα πρέπει να αποθηκεύσετε στο φάκελο Download (Λήψεις) της Android συσκευής σας είναι:

OneCompact_sw_upgrade.bin για τα φίλτρα

OneCompact_mcu_upgrade.bin για το σύστημα

OneCompact_frequencyTable_upgrade.bin για λίστες συχνοτήτων.

Μπορείτε φυσικά να αποθηκεύσετε ένα σετ ρυθμίσεων ή και να φορτώσετε ένα αποθηκευμένο από άλλη εγκατάσταση, με παρόμοια διαδικασία και τις επιλογές Φόρτωση Ρυθμίσεων και Αποθήκευση Ρυθμίσεων.

Όπως μας ενημέρωσε η εταιρία, ο ενισχυτής IKUSI ONE Compact, διατίθεται στην τιμή λιανικής 240 € + ΦΠΑ.

Συμπεράσματα

Το νέο προγραμματιζόμενο mini HeadEnd/ενισχυτής IKUSI ONE Compact, αποτελεί ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο εργαλείο στα χέρια του τεχνικού-εγκαταστάτη, καθώς προγραμματίζεται πολύ εύκολα και γρήγορα μέσω Android App, ενώ τα φίλτρα του προσφέρουν πολύ ισχυρή απομόνωση. Επίσης, το One Compact επιτυγχάνει υψηλή στάθμη εξόδου σε όλα τα κανάλια ανεξάρτητα από τις διαφορές που έχουν στην είσοδο, δεν αλλοιώνει το MER, εξισορροπεί τέλεια το φάσμα των καναλιών, προσφέρει δυνατότητα μεταλλαγής καναλιών κι όλα αυτά σε προσιτή τιμή ! 

Info: IKUSI Hellas, τηλ 210 9852935, www.ikusi.gr

Πηγή: www.iptvsat.gr

23 Δεκεμβρίου 2022