Skip to main content

Ολοκληρωμένες Λύσεις Τηλεοπτικού Δικτύου & IPTV για Ξενοδοχεία

IKUSI ONE plus SAT mini HeadEnd Προγραμματιζόμενος ενισχυτής 7 εισόδων

Πρόσφατα, σας ενημερώσαμε εδώ για την διάθεση 2 νέων μοντέλων mini HeadEnd – προγραμματιζόμενων multiband ενισχυτών της IKUSI, των ONE+ και ONE+ SAT, , τα οποία παρέχουν πλειάδα δυνατοτήτων στη ρύθμιση, επεξεργασία και διανομή επίγειων καναλιών, αλλά και δορυφορικών σημάτων IF.

ikusi onesat web

Σε αυτή τη παρουσίαση, δοκιμάζουμε το IKUSI ONE+ SAT και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από τις εξαιρετικές και αποδοτικές λειτουργίες του.

Καταρχήν, να θυμίσουμε ότι τα ONE+/ONE+ SAT είναι σχεδιασμένα να φιλτράρουν επιλεκτικά τηλεοπτικά κανάλια, ενώ είναι  κατάλληλοι τόσο για οικιακή χρήση όσο και για κεντρικές εγκαταστάσεις, αποτελούν όμως και ιδανικά mini HeadEnds για τα επίγεια σε μικρά ξενοδοχεία.
Οι εν λόγω ενισχυτές εκτός από τα σήματα UHF, ενισχύουν επίσης και τα σήματα FM και VHF/DAB, ενώ το μοντέλο ONE+ SAT που δοκιμάζουμε εδώ, ενισχύει επίσης και τα δορυφορικά σήματα IF, καθώς και σήματα από μια επιπλέον broadband είσοδο επέκτασης 47-862 MHz για τις περιπτώσεις όπου χρειαζόμαστε και την S band, ώστε να ρυθμίσουμε εκεί τα streams εξόδου από το δορυφορικό HeadEnd και να τα ενισχύσουμε ισοσταθμισμένα μαζί με τα επίγεια streams.

Μία ιδιαίτερα σημαντική δυνατότητα των ενισχυτών ONE+/ONE+ SAT, είναι η μεταλλαγή – μετατροπή των επίγειων καναλιών σε διαφορετική συχνότητα από την αρχική, καθώς και η αυτόματη εξισορρόπηση της στάθμης των καναλιών εξόδου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των ενισχυτών ONE+ και ONE+ SAT είναι τα εξής:

  • Λειτουργία LTE 800 4G / LTE 700 5G
  • Δεν απαιτείται εξωτερικός προγραμματιστής, ο προγραμματισμός μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τον ίδιο τον εξοπλισμό
  • Οθόνη OLED για εύκολο προγραμματισμό
  • Αυτόματος προγραμματισμός σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα
  • Μοναδικός στην αγορά με σήμα εξόδου 131 dBμV (IMD3 -36dB)
  • 32 ρυθμιζόμενα φίλτρα UHF με εύρος επεξεργασίας από 1 έως 4 κανάλια το καθένα.
  • Δυνατότητα μετατροπής συχνοτήτων καναλιών.
  • Υπερ-επιλεκτικά ψηφιακά φίλτρα (> 35dB @ 1MHz).
  • Αυτόματος έλεγχος κέρδους.
  • Μεγαλύτερο δυναμικό εύρος εισόδου (λειτουργία και με ασθενέστερα σήματα)
  • Δυνατότητα τροφοδοσίας ενισχυτών ιστού (12V ή 24V)
  • Κλωνοποίηση των ρυθμίσεων με μεταφόρτωση σε κάρτα micro SD.
  • Αναβάθμιση λογισμικού μέσω κάρτας micro SD
  • Κλείδωμα με χρήση κωδικού ασφαλείας.
  • Σύντομα, απομακρυσμένη διαχείριση μέσω WiFi & Ethernet

Εξωτερική περιγραφή – Συνδέσεις

Οι ενισχυτές ONE+/ONE+ SAT, βρίσκονται σε μεταλλικό σασί το οποίο στερεώνεται σε τοίχο, ενώ στην επιφάνεια βρίσκονται μία οθόνη OLED και ένα joystick που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τον προγραμματισμό, καθώς δεν χρειάζεται κάποια επιπλέον συσκευή όπως πχ ένας προγραμματιστής. Στην άνω πλευρά των ενισχυτών, το ONE+ διαθέτει εισόδους BI-FM, BIII-DAB και 3 εισόδους UHF, ενώ το ONE+ SAT διαθέτει επιπλέον μία είσοδο VHF-UHF/EXT και μία είσοδο SAT-IF.

Στη κάτω πλευρά, το ONE+ SAT διαθέτει 2 εξόδους με τις αντίστοιχες εξόδους Test, εκ των οποίων η έξοδος 1 παρέχει TV+ SAT και η έξοδος 2 μόνο TV, ενώ βρίσκουμε και την υποδοχή Micro SD.

Μενού – Προγραμματισμός

Με την αρχική ενεργοποίηση του ενισχυτή, επιλέγουμε τη χώρα που μας ενδιαφέρει, όπου στη περίπτωσή μας επιλέξαμε Others: EN-B/G-24V. Στη συνέχεια με το joystick προς τα δεξιά, εμφανίζονται οι βασικές επιλογές που είναι οι εξής:

AUTOINSTALL
MANUAL
ADVANCED
STATUS

Αυτόματος προγραμματισμός

Ένα από τα δυνατά σημεία των ενισχυτών ONE+/ONE+ SAT είναι ο γρήγορος αυτόματος προγραμματισμός, καθώς με το μενού AUTOINSTALL, ο αυτόματος προγραμματισμός πραγματοποιείται σε λιγότερα από 10 δευτερόλεπτα.
Αφού επιλέξουμε AUTOINSTALL, εμφανίζεται μία ακόμη επιλογή για το φίλτρο LTE που επιθυμούμε μεταξύ LTE1 4G και LTE2 5G ή της πλήρους μπάντας UHF. Ο ενισχυτής σκανάρει την είσοδο BIII και κάθε μία από τις 3 εισόδους UHF, ενώ όταν βρει ενεργό σήμα, αποδίδει ένα φίλτρο σε κάθε RF κανάλι που ανιχνεύει  και εφαρμόζει την μέγιστη ενίσχυση χωρίς παραμόρφωση του σήματος.

Κατά τη δοκιμή του ONE+ SAT, επιλέξαμε LTE1 4G και πολύ γρήγορα είχαμε ένα τέλεια εξισορροπημένο και ενισχυμένο επίγειο φάσμα UHF, ακόμη και για το κανάλι 28 της ΕΡΤ, το οποίο στην Αθήνα είναι χαμηλότερο από το παρακείμενο κανάλι 27 της DIGEA, γεγονός που αποδεικνύει και τη ποιότητα των φίλτρων που διαθέτουν οι ενισχυτές ONE+/ONE+ SAT. Με τη παραπάνω δοκιμή, μπορούμε να υποστηρίξουμε με βεβαιότητα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα καλυφθείτε πλήρως από την αυτόματη ρύθμιση και δεν θα χρειαστεί να κάνετε τίποτε άλλο.

1 original spectrum

Μετατροπή συχνοτήτων – Επιλογή MANUAL

Για κάθε ειδικότερη περίπτωση, οι ενισχυτές ONE+/ONE+ SAT μπορούν να πραγματοποιήσουν αλλαγή των συχνοτήτων των επίγειων καναλιών, εύκολα μέσα από το μενού και πιο συγκεκριμένα ως εξής:

Στο μενού MANUAL επιλέγουμε τη μπάντα που επιθυμούμε με το joystick προς τα δεξιά ή προς τα κάτω και στη συνέχεια, πάμε στο κάθε φίλτρο και με διαδοχική κίνηση του joystick προς τα δεξιά, επιλέγουμε το + προκειμένου να αναβοσβήσει. Με πάτημα του joystick προς τα κάτω, εμφανίζεται το κανάλι εισόδου, το κανάλι εξόδου και το εύρος του φίλτρου.

Στις δοκιμές, μεταφέραμε όλα τα κανάλια από το 21 έως και το 54 σε παρακείμενες θέσεις 21-29 και δημιουργήσαμε ένα συνεχόμενο φάσμα, αφήνοντας ελεύθερη όλη την υπόλοιπη μπάντα. Οι μετρήσεις παρέμειναν εξαιρετικές, όπως ήταν και στις αυθεντικές θέσεις των καναλιών. Να αναφέρουμε ότι η χρήση του joystick είναι ιδιαίτερα εύκολη και πολύ σύντομα ο χρήστης εξοικειώνεται με τις ρυθμίσεις  τις οποίες πραγματοποιεί εύκολα και γρήγορα.

Η επιλογή MANUAL, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για όλες τις μπάντες εισόδου. Για τις μπάντες UHF 1-3, εκτός από τα φίλτρα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την τροφοδοσία τυχόν προενισχυτών (Vcc), στη μπάντα BIII μπορούμε εκτός από τα φίλτρα, να ενεργοποιήσουμε το DAB, ενώ στην επιλογή BIII/UHF OUTPUT, μπορούμε να ρυθμίσουμε τη στάθμη εξόδου μεταξύ 92-117 dBμV, το slope μεταξύ -9 και 0 dB σε βήματα του 1 dB, καθώς και να ενεργοποιήσουμε την μία ή και τις δύο εξόδους του ONE+ SAT.

  • Στη μπάντα BI/FM μπορούμε να ρυθμίσουμε το Gain μεταξύ 10-35 dB ή 0 dB στη θέση OFF.
  • Για την είσοδο EXT μπορούμε να ρυθμίσουμε το Gain μεταξύ 20-40 dB ή 0 dB στη θέση OFF για τις περιπτώσεις όπου τα σήματα αυτής της εισόδου είναι ήδη ενισχυμένα, οπότε το ONE+ χρησιμοποιείται σαν combiner μηδενικής απώλειας.
  • Η απολαβή στα UHF μπορεί να φτάσει και τα 80 db, αφού το ONE+ δέχεται σήματα από 40 έως 100 dbμV.

Δορυφορικές συχνότητες – SAT

Το ONE+ SAT επιτελεί σημαντικό έργο και στη Sat IF μπάντα, καθώς στο μενού MANUAL, μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε το gain μεταξύ 25 – 45 dB, αντιμετωπίζοντας έτσι μεγάλα μήκη καθόδων, ενώ έχουμε και τη δυνατότητα ρύθμισης slope σε -9 dB ή 0 dB. Κατά τις δοκιμές με λήψη ASTRA 19.2 E, οι μετρήσεις μετά από ενίσχυση της Sat IF, ήταν επίσης εξαιρετικές.
Να σημειώσουμε ότι στο SAT μπορούμε να δώσουμε και τις 4 σηματοδοσίες για τις αντίστοιχες 4 πολώσεις της μπάντας Ku ή απλώς να το αφήσουμε στη θέση BYPASS και η τροφοδοσία των LNB να προέρχεται από τον δέκτη.

Μενού ADVANCED

Στο συγκεκριμένο μενού, έχουμε κάποιες επιπλέον δυνατότητες και ειδικότερα βρίσκουμε τις επιλογές: DEVICE INFO, SD CARD, UHF PRE-AMP POWER, SMART AMP CONTROL, SECURITY, DEFAULT CONFIG.

Στην επιλογή SD CARD, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αναβάθμιση λογισμικού, να φορτώσουμε αρχείο ρυθμίσεων, να αποθηκεύσουμε ρυθμίσεις για back up ή για μεταφορά σε άλλον ενισχυτή, αλλά και να διαγράψουμε αρχεία.

Στην επιλογή UHF PRE-AMP POWER, επιλέγουμε τάση τροφοδοσίας μεταξύ 12-24 V για τυχόν προενισχυτές ή ενεργές κεραίες, ενώ με το SMART AMP CONTROL ενεργοποιούμε ή απενεργοποιούμε την αυτόματη ρύθμιση και εξισορρόπηση στάθμης εξόδου.
Με την επιλογή SECURITY εφαρμόζουμε 4ψήφιο pin πρόσβασης στο μενού για περισσότερη ασφάλεια, ενώ με την επιλογή DEFAULT CONFIG, επαναφέρουμε τον ενισχυτή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Μενού STATUS

Στο μενού STATUS, έχουμε μία πλήρη εποπτεία σχετικά με τις ρυθμίσεις που έχουμε πραγματοποιήσει για όλα, όπως πχ τις εισόδους που χρησιμοποιούνται, αλλά και τις ρυθμίσεις των φίλτρων πχ σε περίπτωση που έχουμε αλλάξει συχνότητες καναλιών. Ακόμη, έχουμε πληροφόρηση για τη στάθμη σήματος στις εξόδους που χρησιμοποιούμε (OUT 1,2), την κατάσταση της εισόδου SAT IF, καθώς και όλων των εισόδων.

Συμπεράσματα

Ο ενισχυτής IKUSI ONE+ SAT, αποτελεί ένα mini HeadEnd ρύθμισης και αξιόπιστης βελτιστοποίησης των λήψεων σε όλες τις μπάντες, με δυνατότητα άψογης αυτόματης ρύθμισης της επίγειας λήψης, μετατροπής συχνοτήτων, ρύθμισης Gain, Slope, συμπεριλαμβανομένης και της SAT IF, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα ενισχυτή στον οποίο ο τεχνικός μπορεί να βασιστεί με «κλειστά μάτια»!

Info: IKUSI Hellas, τηλ 210 9852935, www.ikusi.gr

23 Δεκεμβρίου 2022