Skip to main content

Ολοκληρωμένες Λύσεις Τηλεοπτικού Δικτύου & IPTV για Ξενοδοχεία

Μετρήσεις Wi-Fi με τα πεδιόμετρα PROMAX RANGER Neo

wifi measurements promax ranger neo featured image

Το WiFi επιτρέπει τη συνδεσιμότητα και την επικοινωνία μεταξύ συσκευών στα 2,4 GHz και 5 GHz. Αυτές οι ζώνες χρησιμοποιούνται από διάφορες τεχνολογίες, όπως Bluetooth, Wireless USB, Zigbee, ασύρματα τηλέφωνα, κάμερες ασφαλείας, φούρνοι μικροκυμάτων κ.λπ. που ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να επηρεάζουν τις συσκευές WiFi.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε ένα εργαλείο που μπορεί να αναλύσει όλα αυτά τα σήματα για τον εντοπισμό προβλημάτων και την εξασφάλιση καλής στάθμης στην WiFi επικοινωνία.

Τα πεδιόμετρα Promax RANGERNeo, είναι εξοπλισμένα με ισχυρές δυνατότητες μέτρησης και ανάλυσης σημάτων Wi-Fi, ενώ σε αυτό το άρθρο, θα περιγράψουμε τα βήματα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση μετρήσεων.

wifi measurements promax ranger neo usb dongle 1024x576

Καταρχήν, θα πρέπει να συνδέσετε τον προσαρμογέα USB WiFi (παρέχεται) σε μία από τις δύο θύρες USB στο πεδιόμετρο. Με τη σύνδεση του προσαρμογέα, εμφανίζεται το παράθυρο “Wi-Fi Configuration” και εκτελείται Wi-Fi σάρωση που δείχνει όλα τα δίκτυα που εντοπίστηκαν. Πατήστε F1 για έξοδο, επειδή δεν είναι απαραίτητο να συνδεθείτε σε WiFi δίκτυο για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο.

wifi measurements promax ranger neo antenna

Συνδέστε την πολυκατευθυντική κεραία RF (παρέχεται) στην είσοδο RF του πεδιόμετρου, με τη βοήθεια του παρεχόμενου αντάπτορα. Αυτή η κεραία ανιχνεύει φάσμα ζώνης WiFi.

wifi measurements promax ranger neo signal source 1024x576

Πατήστε το πλήκτρο “Settings” (εικονίδιο γρανάζι) για πρόσβαση στο μενού Ρυθμίσεις. Στο “Signal Source” επιλέξτε “WiFi”.

wifi measurements promax ranger neo band selection 1024x576

Πατήστε ξανά το πλήκτρο “Settings”, μεταβείτε στην επιλογή “Band” και επιλέξτε μια μπάντα από τις διαθέσιμες ζώνες WiFi 2.4 ή 5 GHz.

Η πρώτη οθόνη είναι η οθόνη “WiFi Spectrum”. Αυτή η οθόνη εμφανίζει το φάσμα και τα Access Points στην επιλεγμένη ζώνη. Να σημειωθεί ότι το φάσμα δείχνει οποιοδήποτε σήμα χρησιμοποιεί αυτή τη ζώνη και όχι μόνο σήματα WiFi, άρα μπορούμε να ανακαλύψουμε και σήματα παρεμβολών στο Wi-Fi δίκτυο.

wifi measurements promax ranger neo tune by access point or channel 1024x576

Με το πλήκτρο F1 επιλέγουμε συντονισμό ανά AP ή ανά κανάλι WiFi.

Στην οθόνη φάσματος, μπορούμε να μεταβάλλουμε το Span και το Reference Level με το Joystick

Στο άνω μέρος της οθόνης φαίνονται όλες οι μετρήσεις για το κάθε AP και συγκεκριμένα οι εξής:

CH: Όταν συντονίζουμε βάσει Access Point, δείχνει το κεντρικό κανάλι για το επιλεγμένο σημείο πρόσβασης.
Όταν συντονίζουμε βάσει καναλιού, δείχνει το τρέχον κανάλι. Εάν έχετε το επιλεγμένο κανάλι είναι το κεντρικό κανάλι ενός Access Point, τότε το AP «φωτίζεται» και εμφανίζει δεδομένα για αυτό το σημείο πρόσβασης.

BW: Εμφανίζει το εύρος ζώνης του σημείου πρόσβασης (AP). Το εύρος ζώνης αλλάζει ανάλογα με το AP. Κάθε AP μπορεί να λειτουργεί σε διαφορετικό εύρος ζώνης ανάλογα με το πρότυπο και τη ρύθμιση.

AvPower: Η τιμή RMS της ισχύος (dBm) στο εύρος ζώνης που καταλαμβάνεται από το επιλεγμένο AP ή κανάλι.

MaxPower: Η μέγιστη ισχύς (dBm) που ανιχνεύτηκε εντός του εύρους ζώνης που καταλαμβάνεται από το AP ή το επιλεγμένο κανάλι.

N.AP: Αριθμός σημείων πρόσβασης που χρησιμοποιούν το ίδιο κανάλι. Αυτός ο αριθμός καθορίζει εάν το κανάλι είναι πολύ κορεσμένο.

UTIL (%): Ποσοστό χρησιμοποιούμενου καναλιού. Είναι μια μέτρηση που βασίζεται στον χρόνο που χρησιμοποιείται το κανάλι. Αυτή η μέτρηση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν αυτό το κανάλι μπορεί να δεχτεί άλλο AP.

RSSI (Received Signal Strength Indicator): Ισχύς που μετράται από το dongle (προσαρμογέας WiFi USB) για το επιλεγμένο σημείο πρόσβασης. Το dongle μετρά την ισχύ ενός AP, ενώ το πεδιόμετρο μετρά την ισχύ μιας περιοχής του φάσματος όπου μπορεί να υπάρχουν πολλά AP. Για αυτόν τον λόγο και ανάλογα τον τύπο κεραίας σε κάθε συσκευή, η ισχύς που μετριέται μέσω του dongle και μέσω του φάσματος μπορεί να μην συμπίπτουν.

SNR (Αναλογία σήματος προς θόρυβο): SNR μετρούμενο από το dongle (USB WiFi προσαρμογέα) για το επιλεγμένο σημείο πρόσβασης.

Advanced (F4)

Persistence samples: Μάς βοηθάει να κατανοήσουμε το επίπεδο χρήσης του καναλιού μας από άλλα σήματα που δεν είναι WiFi, όπως πχ από φούρνους μικροκυμάτων.

wifi measurements promax ranger neo measuement key site survey advanced 1024x576

Με το πλήκτρο μετρήσεων, βλέπουμε όλα τα δίκτυα WiFi, ενώ επιλέγοντας ένα από αυτά και πατώντας το F4 (Advanced), μπορούμε να δούμε όλες τις παραμέτρους του συγκεκριμένου δικτύου.

Πηγή: www.iptvsat.gr

09 Ιανουαρίου 2023