Skip to main content

Ολοκληρωμένες Λύσεις Τηλεοπτικού Δικτύου & IPTV για Ξενοδοχεία

Test από το IPTVSAT.gr για το νέο PROMAX RANGER mini

promax ranger mini featured web

Δοκιμάσαμε το Promax Ranger mini, το οποίο διαθέτει μια σειρά αξιόλογων δυνατοτήτων, όπως οθόνη αφής, αυτόματη ταυτοποίηση συστημάτων εκπομπής και πλήρεις μετρήσεις σε όλα τα σύγχρονα στάνταρντς.

 Το πεδιόμετρο PROMAX RANGER mini, έρχεται με δυνατότητα μετρήσεων και φάσματος Επίγειας & Δορυφορικής λήψης, DOCSIS, αλλά και Fiber.

Το όργανο υποστηρίζει τα συστήματα DVB-T/T2, ISDB-T και DVB-S/S2, μετρήσεις αναλογικών και ραδιοφώνου FM, QAM Annex A, QAM Annex B, DOCSIS 2.0, 3.0, 3.1, ενώ με τον μετατροπέα οπτικών ινών για δίκτυα HFC (Hybrid Fiber Cable) είναι εφικτές οι αντίστοιχες μετρήσεις και έλεγχοι στην οπτική μπάντα 1100 – 1700 nm.

Εξωτερική περιγραφή – Συνδέσεις

Promax Ranger mini 3 web

Το Promax Ranger mini βρίσκεται σε προστατευτικό περίβλημα για περισσότερη ασφάλεια στη χρήση, ενώ στα αριστερά διαθέτει μία μαλακή λαβή για ευκολότερο κράτημα με ένα χέρι.

Η πρόσοψη καταλαμβάνεται από μία οθόνη touch screen 5’’ TFT LCD, ενώ στην άνω πλευρά βρίσκουμε τις εισόδους RF και Fiber. Στην κάτω πλευρά έχουμε υποδοχή Ethernet, USB 2.0, την υποδοχή για τον παρεχόμενο φορτιστή 12 V, καθώς και γενικό διακόπτη τροφοδοσίας.

Για την διευκόλυνση των λειτουργιών αφής, το Promax Ranger mini περιλαμβάνει ένα touch pen, με το οποίο κάνουμε πολύ εύκολα tap στα διάφορα σημεία της οθόνης για τον έλεγχο του οργάνου.

Βασικά Χαρακτηριστικά

Promax Ranger mini front web

Οι βασικές μετρήσεις που περιλαμβάνει το όργανο είναι η ένδειξη ισχύος (PWR), MER, preBER και postBER σε μία οθόνη μαζί με διάγραμμα αστερισμού (Constellation), με αποτέλεσμα την αξιολόγηση ποιότητας λήψης σήματος με μια ματιά.
Η σηματοδοσία του οργάνου περιλαμβάνει 13 V, 18 V και συνδυασμούς με τόνο 22 KHz για τις ανάγκες της δορυφορικής λήψης, ενώ τα πολλαπλά πρότυπα καλύπτουν τον χρήστη σε οποιαδήποτε τοποθεσία.
Η λειτουργία datalogger παρέχει την δυνατότητα αυτόματων μετρήσεων για ανάλυση της απόδοσης πχ όλων των επίγειων αναμεταδοτών ή καλωδιακών καναλιών. Επίσης, στην καλωδιακή έχουμε διαχείριση DOCSIS και QAM, ενώ με τον ενσωματωμένο μετατροπέα Optical -> RF είναι εφικτή η ανάλυση δικτύων οπτικών ινών, πχ σε μία διανομή δορυφορικών καναλιών μέσω οπτικής ίνας.
Να αναφέρουμε ότι η αυτονομία της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας, ξεπερνά τις 4 ώρες συνεχούς λειτουργίας.

Αναβάθμιση

Η αναβάθμιση firmware του RANGER mini, πραγματοποιείται ιδιαίτερα εύκολα με ένα USB στικάκι φορμαρισμένο σε FAT32, στο οποίο αποθηκεύουμε το συμπιεσμένο αρχείο update_usb.tar. Απενεργοποιούμε τον αναλυτή και εισάγουμε το στικάκι. Στη συνέχεια ενεργοποιούμε το όργανο και όταν εμφανιστεί το μήνυμα SWITCH OFF” / “SWITCH ON”, αφαιρούμε το στικάκι και πατάμε τον γενικό διακόπτη επί περίπου 5 δευτερόλεπτα, μέχρι το όργανο να απενεργοποιηθεί αυτόματα. Τέλος, ενεργοποιούμε και πάλι το όργανο και η νέα έκδοση λογισμικού είναι έτοιμη προς χρήση. 

Μετρήσεις – Φάσμα Επίγειας Ψηφιακής

TERRESTRIAL RF Spectrum web

Στο κεντρικό μενού με tap στην επιλογή TERRESTRIAL, εισερχόμαστε στις μετρήσεις και το φάσμα για την επίγεια ψηφιακή. Μία αρχική γρήγορη μέθοδος για να αποκτήσουμε εικόνα των λήψεων της περιοχής μας, είναι να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή SCAN, όπου θα εμφανιστούν όλες οι μπάρες για τους ενεργούς αναμεταδότες. Με tap σε κάθε μπάρα, θα έχουμε άμεσα ένδειξη για το κανάλι, την συχνότητα, την στάθμη και το MER, ενώ με το βελάκι δεξιά εμφανίζονται οι πιο λεπτομερείς μετρήσεις και συγκεκριμένα τα preBER, post V.BER, FFT mode και ο αστερισμός. Με το “i” εμφανίζονται και κάποιες επιπλέον παραμέτροι, όπως η διαμόρφωση, το guard interval αλλά και τα code rates.  

Με tap στα σύμβολα + / – στο κάτω μέρος της οθόνης, ρυθμίζουμε άμεσα το span προκειμένου να έχουμε καλύτερη οπτική, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες μας.

Η λειτουργία DATA LOGGER (TEST & GO) θα μάς δώσει συνολικές διαδοχικές μετρήσεις για όλους τους ενεργούς αναμεταδότες, των οποίων το κατώτατο όριο στάθμης ορίζουμε εμείς. Για παράδειγμα – ανάλογα την περιοχή – μπορούμε να θέσουμε πχ threshold τα 30 ή 40 dBμV, προκειμένου να μην απασχοληθεί το όργανο μετρώντας διάφορα άλλα αδύναμα σήματα χωρίς νόημα.

Στην επιλογή SPECTRUM ANALYZER, έχουμε ένδειξη φάσματος με παρόμοιες λειτουργίες μετρήσεων και ρυθμίσεων. Μία προτεινόμενη ρύθμιση η οποία ισχύει και για τις δορυφορικές μετρήσεις, είναι να θέσετε Auto system στην επιλογή Frequency tuning, προκειμένου να εμφανίζεται το εκάστοτε σύστημα, το οποίο στη περίπτωση της επίγειας θα είναι DVB-T. Σαφώς η συγκεκριμένη ρύθμιση, αποκτά περισσότερο νόημα στη δορυφορική λήψη, καθώς θα έχουμε συστήματα DVB-S και DVB-S2.

Δορυφορικές μετρήσεις – Φάσμα

SATELLITE RF spectrum max hold web

Στο κεντρικό μενού, με tap στην επιλογή SATELLITE εμφανίζεται η σελίδα του φάσματος, στην οποία όμως θα πρέπει πρώτα να εισαγάγουμε κάποιες επιλογές. Μία υποχρεωτική επιλογή είναι η τάση στο LNB ανάλογα την πόλωση και το τμήμα της μπάντας Ku που επιθυμούμε να εμφανίσουμε στο φάσμα. Μία άλλη επιλογή είναι το Auto System που αναφέραμε παραπάνω, προκειμένου να ανιχνεύεται αυτόματα το σύστημα DVB-S ή DVB-S2, καθώς και το Auto Symbol Rate.

Με tap σε κάποιον transponder, έχουμε μετρήσεις για συχνότητα σε SatIF (ΜΗz), PWR και MER στο επάνω μέρος της οθόνης και με το τοξάκι δεξιά, θα έχουμε τον αστερισμό και τις παραμέτρους MER, preBER, postBER, σύστημα (DVB), Symbol Rate και Code Rate.

CATV

CABLE MENU web

Το κύριο μενού CABLE περιλαμβάνει τις λειτουργίες SCAN/TILT, RETURN BAND ANALYZER, SPECTRUM ANALYZER και INPUT VOLTAGE.

Η λειτουργία Spectrum Analyzer παρέχει μια ανάλυση του φάσματος στη ζώνη μεταξύ 5 και 2700 MHz. Μπορεί να αποδιαμορφώσει ένα σήμα και να δείξει τον αστερισμό του, ενώ το Reference Level και το SPAN, μπορούν να οριστούν από το χρήστη.

Η λειτουργία Return Band Analyzer παρέχει ανάλυση του φάσματος ανόδου στη ζώνη μεταξύ 5 και 205 ​​MHz και μπορεί εύκολα να ανιχνεύσει κρουστικό θόρυβο.

Η λειτουργία Scan δείχνει τη στάθμη όλων των ενεργών καναλιών του εκάστοτε channel plan, μέσα από ένα γράφημα με μπάρες.

Η λειτουργία TILT μετρά την απόκλιση σε dB που προκύπτει από τη διαφορά στάθμης μεταξύ τεσσάρων carriers και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για εξισορρόπηση.

Η λειτουργία Voltmeter προσδιορίζει αυτόματα τον τύπο τάσης (DC ή AC) στην είσοδο και τη συχνότητα σε περίπτωση εναλλασσόμενης τάσης.

FIBER

FIBER MENU web

Η επιλογή FIBER αφορά τον έλεγχο συστημάτων διανομής επίγειων, καλωδιακών και δορυφορικών καναλιών μέσω οπτικής ίνας και φυσικά χρησιμοποιούμε την οπτική είσοδο του οργάνου.

Στο μενού για τις οπτικές μετρήσεις, έχουμε τις επιλογές SPECTRUM ANALYZER, RETURN BAND ANALYZER, SCAN/TILT, OPTICAL POWER METER και SATELLITE. Mε tap στον πράσινο κύκλο TEST & GO – όπως στα άλλα συστήματα – πραγματοποιείται η λειτουργία data logger. Να σημειωθεί ότι η επιλογή SATELLITE, αφορά ένδειξη φάσματος για διανομή δορυφορικών καναλιών μέσω οπτικής ίνας, με τις αντίστοιχες μετρήσεις.

Γενικότερα, η λογική χρήσης του οργάνου στην ανάλυση φάσματος και στη λειτουργία Scan/Tilt είναι παρόμοια με το RF, καθώς πρόκειται για αντίστοιχες μετρήσεις, όπως πχ PWR, MER PreBER, PostBER κτλ.

Στην επιλογή OPTICAL POWER METER, επιλέγουμε μήκος κύματος της εκάστοτε οπτικής διανομής, μεταξύ 1310, 1490, 1550, 1610, 1625 nm και στη συνέχεια μπορούμε να μετρήσουμε τα εξής:

  1. O-PWR με μπάρα και αριθμητική τιμή για την οπτική ισχύ με χαμηλό και υψηλό threshold, το οποίο επιλέγουμε με tap στο μενού settings επάνω δεξιά.
  2. RF-PWR επίσης με μπάρα και αριθμητική τιμή.
  3. Relative PWR με μπάρα και αριθμητική τιμή για τις απώλειες σήματος, αφού επιλέξουμε τιμή αναφοράς. Η σχετική ισχύς θα είναι η τιμή αναφοράς μείον τις απώλειες.

WebControl

Web server2 promax ranger mini web

Το Promax Ranger mini διαθέτει web server, στον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση μέσω browser και να πραγματοποιήσετε ορισμένες ενδιαφέρουσες λειτουργίες.

Διαχείριση αρχείων: Με τον File Manager, μπορείτε να πραγματοποιήσετε λήψη και αποστολή αρχείων μεταξύ του οργάνου και του υπολογιστή σας, όπως τα channel plans, αρχεία loggers και τα screenshots που έχετε αποθηκεύσει.
Επεξεργασία Channel plans: Μέσω του web server, μπορείτε να επεξεργαστείτε τα channel plans ή να δημιουργήσετε εύκολα νέα, όπως πχ transponders δορυφόρων. Να σημειώσουμε ότι για μικροαλλαγές σε κάποιο channel plan, μπορείτε να επέμβετε απευθείας μέσω της οθόνης.

Προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση στον web server, θα πρέπει πρώτα να θέσετε σωστά τις παραμέτρους δικτύου στην επιλογή Ethernet Configuration. Προτείνουμε την ρύθμιση Manual, προκειμένου να έχετε μία σταθερή IP για πρόσβαση. Επίσης, κάθε φορά που θα καλείτε την εν λόγω IP, η αρχική σελίδα θα σάς ζητάει password, το οποίο είναι η λέξη «Password».

Όταν δημιουργούμε ένα νέο Channel Plan, θα πρέπει στη συνέχεια να το κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας και να το ανεβάζουμε στον αντίστοιχο φάκελο. Προφανώς, θα ήταν καλύτερο να υπάρχει επιλογή Save, ωστόσο οι αναβαθμίσεις λογισμικού είναι συχνές και το πιο πιθανό είναι η συγκεκριμένη λειτουργία να υλοποιηθεί σε κάποιο επόμενο update. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, δημιουργήσαμε επιτυχώς ένα ενδεικτικό channel plan για τη δορυφορική με 2 transponders Hot Bird.

Συσκευασία

Το Promax Ranger mini παραδίδεται μέσα ένα εξαιρετικό βαλιτσάκι με εσωτερική προστατευτική επένδυση, στο οποίο βρίσκονται όλα τα παρελκόμενα, όπως ο φορτιστής και διάφοροι αντάπτορες για την είσοδο RF.

Συμπεράσματα

Μετά από εκτενή τεστ, συμπεραίνουμε ότι το PROMAX RANGER mini, αποτελεί ένα πολυεργαλείο, το οποίο συγκεντρώνει δυνατότητες μετρήσεων και ένδειξης φάσματος για όλα τα συστήματα εκπομπής και σε όλα τα συστήματα διανομής RF, CABLE και FIBER. σε ένα προσιτό και ελαφρύ όργανο, με στιβαρή κατασκευή και εργονομικό σχεδιασμό.

Firmware δοκιμής: v10.2.4

Info: PROMAX HELLAS, τηλ: 210 9852935, www.promax.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή: www.iptvsat.gr

09 Ιανουαρίου 2023