Skip to main content

Ολοκληρωμένες Λύσεις Τηλεοπτικού Δικτύου & IPTV για Ξενοδοχεία

Η Promax εξηγεί: Τί είναι το Διάγραμμα Αστερισμού

promax constellation uhd web

Το διάγραμμα αστερισμού είναι μια γραφική αναπαράσταση (που ονομάζεται I-Q) των ψηφιακών συμβόλων που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι διαγραμμάτων αστερισμού για τους διάφορους τρόπους διαμόρφωσης. Με τα πεδιόμετρα RANGER Neo είναι δυνατή η απεικόνιση αστερισμών για σήματα DVB-T/T2, DVB-C/C2 και DVB-S/S2.

Σε περίπτωση ιδανικού καναλιού μετάδοσης – χωρίς θόρυβο και παρεμβολές – όλα τα σύμβολα αναγνωρίζονται από τον αποδιαμορφωτή χωρίς λάθη. Στην περίπτωση αυτή, αναπαρίστανται στο διάγραμμα αστερισμού ως καλά καθορισμένα σημεία που συναντώνται στην ίδια περιοχή και σχηματίζουν μια σαφή κουκκίδα.

Λόγω του θορύβου και των παρεμβολών, ο αποδιαμορφωτής δεν διαβάζει πάντα σωστά τα σύμβολα. Σε αυτή την περίπτωση τα σημεία διασκορπίζονται και δημιουργούν διαφορετικά σχήματα, τα οποία στο τέλος θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί με μια ματιά ο τύπος του θορύβου στο σήμα.

2 constellation dvb c web

3 constellation dvb s2 web

Κάθε τύπος διαμόρφωσης αναπαρίσταται διαφορετικά. Ένα σήμα DVB-C 16QAM αναπαρίσταται στην οθόνη από συνολικά 16 διαφορετικές ζώνες, ενώ ένα σήμα DVB-C 64QAM αναπαρίσταται στην οθόνη από συνολικά 64 διαφορετικές ζώνες κ.ο.κ.

Ο αστερισμός δείχνει με διαφορετικά χρώματα την πυκνότητα των σημείων και περιλαμβάνει δυνατότητες μεγέθυνσης και κύλισης, καθώς και ένα κουμπί “clear” για τον καθαρισμό της εικόνας.

Πηγή: www.iptvsat.gr

09 Ιανουαρίου 2023