Skip to main content

Ολοκληρωμένες Λύσεις Τηλεοπτικού Δικτύου & IPTV για Ξενοδοχεία

Η Promax εξηγεί: Δοκιμές και μετρήσεις IPTV με τα πεδιόμετρα RANGER Neo

iptv promax web

Τα πεδιόμετρα RANGER Neo παρέχουν μετρήσεις για την κατανόηση, τον εντοπισμό και τη διόρθωση των προβλημάτων που αναδύονται στα multicast τηλεοπτικά δίκτυα μέσω IP (IPTV), τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε ξενοδοχεία. Η μέτρηση των παραμέτρων ποιότητας στην IPTV στο τελευταίο στάδιο της μετάδοσης, είναι πολύ χρήσιμη κατά την εγκατάσταση και τη συντήρηση αυτών των δικτύων.

Τα RANGER Neo μπορούν να λαμβάνουν τηλεοπτικά προγράμματα IPTV και να τα εμφανίζουν στην οθόνη μαζί με άλλες σημαντικές υπηρεσίες πληροφοριών. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από μετρητές έντασης πεδίου RF, είναι επίσης και προηγμένοι ελεγκτές IPTV.

Εκτός από τον δέκτη IPTV, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα εργαλεία, όπως το Transport Stream Analyser, το οποίο εμφανίζει όλες τις πληροφορίες που περιέχονται στους πίνακες PSI/SI που σχετίζονται με τη ροή μεταφοράς που αποκωδικοποιείται από τη ροή IP.

Εισαγωγή στην IPTV

IPTV σημαίνει Internet Protocol Television. Πρόκειται για ένα σύστημα διανομής ψηφιακής τηλεόρασης βάσει του πρωτοκόλλου Διαδικτύου που λειτουργεί μέσω ευρυζωνικών δικτύων δεδομένων.

Η κύρια διαφορά μεταξύ της παραδοσιακής τηλεόρασης και της IPTV είναι ότι η παραδοσιακή τηλεόραση μεταδίδει ταυτόχρονα όλα τα κανάλια (ο χρήστης επιλέγει ένα και αγνοεί τα υπόλοιπα). Στην IPTV, ο δέκτης λαμβάνει μόνο το κανάλι που έχει επιλέξει. Για να αλλάξει κανάλι, ο αποκωδικοποιητής στέλνει ένα αίτημα στον διακομιστή περιεχομένου, ο οποίος στέλνει μια νέα ροή δεδομένων στον πελάτη με το επιλεγμένο κανάλι.

Η IPTV χρησιμοποιεί δύο τρόπους μετάδοσης ανάλογα με το δίκτυο: Multicast και Unicast.

Τι είναι οι τρόποι μετάδοσης Multicast και Unicast;

Ο τρόπος μετάδοσης Multicast διανέμει όλα τα προγράμματα, τα οποία θα αντιγραφούν και θα αναπαραχθούν από τους δρομολογητές, για να φτάσουν στους δέκτες που έχουν εγγραφεί στο συγκεκριμένο περιεχόμενο. Οι δέκτες αποφασίζουν αν θα παρακολουθήσουν ή όχι ένα από τα προγράμματα που λαμβάνουν. Αυτό το μοντέλο απαιτεί περισσότερη επεξεργασία από τα στοιχεία του δικτύου και χρησιμοποιείται σε κλειστά δίκτυα, όπως ξενοδοχεία ή εταιρείες.

Το κύριο πλεονέκτημα στη λειτουργία Multicast είναι ότι απεριόριστος αριθμός πελατών μπορεί να λάβει το ίδιο πρόγραμμα χωρίς να αυξηθεί το εύρος ζώνης.

502 multicast diagram

Ο τρόπος μετάδοσης Unicast διανέμει στο δίκτυο τόσα αντίγραφα του προγράμματος ή των προγραμμάτων όσα οι δέκτες έχουν ζητήσει να παρακολουθήσουν (αν ένας δέκτης δεν έχει ζητήσει ένα πρόγραμμα δεν το λαμβάνει). Αυτή η μέθοδος απαιτεί μεγαλύτερο εύρος ζώνης στο δίκτυο, επειδή το συνολικό απαιτούμενο εύρος ζώνης αθροίζεται ανάλογα με το πόσοι δέκτες ζητούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.

502 unicast diagram

Μετρήσεις IPTV

502 iptv23

Τα RANGER Neo, ως ελεγκτής υποδομής IPTV, δείχνει τις ακόλουθες παραμέτρους ποιότητας IPTV:

– Μετρήσεις κατά τη λήψη multicast: received packets / missing / fixed, buffer usage percentage, transport stream bitrate…

– Μετρήσεις επί της λαμβανόμενης κίνησης: ρυθμός μετάδοσης δεδομένων δικτύου και πακέτα IP που έχουν ληφθεί με σφάλματα.

– Παράμετροι διαδικτύου: Ταχύτητα Ethernet, διεύθυνση multicast, πρωτόκολλο (UDP / RTP), δεδομένα σχετικά με τη διόρθωση σφαλμάτων (FEC), πακέτα TS…

– Αποκωδικοποίηση υπηρεσίας IPTV.

– Διεύθυνση IP διακομιστή και πρωτόκολλο επικοινωνίας (UDP / RTP).

Χρόνος μεταξύ των πακέτων άφιξης

Σε μια βέλτιστη μετάδοση IPTV, όλα τα πακέτα φθάνουν στον προορισμό σε σύντομο χρόνο, λίγο πολύ σταθερό. Αυτή η λειτουργία ελέγχει αυτή τη συνέχεια στη λήψη πακέτων για την επιλεγμένη ροή μεταφοράς.

Συνήθως, το γράφημα πρέπει να επικεντρώνεται γύρω από μικρές τιμές χρόνου. Η διασπορά στον άξονα του χρόνου μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα δικτύου.

502 interarrival ing

Βοηθητικό πρόγραμμα PING

Πρόκειται για ένα εργαλείο διάγνωσης που στέλνει διάφορα πακέτα ICMP (Internet Control Message Protocol) από το RANGER Neo σε έναν άλλο εξοπλισμό που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο IPTV. Υπό βέλτιστες συνθήκες, οι απαντήσεις θα λαμβάνονται σε παρόμοια χρονικά διαστήματα.

502 ping ing

Πηγή: www.iptvsat.gr

09 Ιανουαρίου 2023