Skip to main content

Ολοκληρωμένες Λύσεις Τηλεοπτικού Δικτύου & IPTV για Ξενοδοχεία

Η Promax εξηγεί: Εγκατάσταση δορυφορικού πιάτου με χρήση αναλυτή φάσματος

promax Sat dish aligning web

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα βήματα για την ευθυγράμμιση ενός δορυφορικού πιάτου. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα όργανο που προσφέρει αξιόπιστες μετρήσεις για να διασφαλίσετε τη βέλτιστη ποιότητα λήψης όχι μόνο κατά τη στιγμή της εγκατάστασης αλλά και κατά τη διάρκεια της ζωής της εγκατάστασης. Διαφορετικά, οι καιρικές συνθήκες, όπως ο άνεμος ή η βροχή, μπορεί να έχουν αντίκτυπο με αποτέλεσμα η κεραία να χάσει το σήμα.

Παρακάτω, θα περιγράψουμε την σωστή διαδικασία ευθυγράμμισης δορυφορικού πιάτου, χρησιμοποιώντας έναν αναλυτή φάσματος RANGER Neo.

  1. Μάθετε τη θέση σας και τη θέση του δορυφόρου
  2. Επιλέξτε το βέλτιστο σημείο εγκατάστασης
  3. Ευθυγραμμίστε το δορυφορικό πιάτο σε προσωρινή βάση
  4. Επιλογή της κατάλληλης ρύθμισης για το δορυφόρο
  5. Ρύθμιση του αναλυτή για τη λήψη μετρήσεων
  6. Ρύθμιση MER και πόλωση
  7. Δοκιμή της ποιότητας του σήματος

Μάθετε τη θέση σας και τη θέση του δορυφόρου

Ο παρακάτω ιστότοπος θα μάς βοηθήσει να κάνουμε τους απαιτούμενους υπολογισμούς για την εγκατάστασή μας:

www.dishpointer.com

1. Εισάγετε τη φυσική θέση της κεραίας. Μετακινήστε το δείκτη πάνω στο χάρτη μέχρι τη φυσική τοποθεσία ή πληκτρολογήστε την ταχυδρομική διεύθυνση. Εναλλακτικά, μπορείτε να πληκτρολογήσετε τις συντεταγμένες γεωγραφικού πλάτους και γεωγραφικού μήκους στο ίδιο πλαίσιο κειμένου (μπορείτε να τις βρείτε χρησιμοποιώντας το κινητό σας τηλέφωνο ή το GPS).

Σε αυτό το παράδειγμα, πρόκειται να εγκαταστήσουμε ένα δορυφορικό πιάτο (σε τοποθεσία με γεωγραφικό πλάτος 42,8806º και γεωγραφικό μήκος -8,5450º) για να λαμβάνουμε τον δορυφόρο ASTRA 19.2E.

2. Επιλέξτε σε ποιον δορυφόρο θα είναι στραμμένη η κεραία. Στην ιστοσελίδα μπορείτε να επιλέξετε έναν δορυφόρο από τον κατάλογο των ενεργών εμπορικών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων.

3. Λάβετε την τροχιακή θέση του δορυφόρου. Μετά την εισαγωγή των δεδομένων [1] και [2], το σύστημα μάς λέει το Αζιμούθιο και την Ανύψωση που πρέπει να εφαρμόσουμε στο δορυφορικό πιάτο για να λάβουμε σωστά τον δορυφόρο:

Αζιμούθιο: 142,3°

Ανύψωση: 33.2°

4. Επιλέξτε τη βέλτιστη θέση. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε σε ποιον τοίχο θα εγκατασταθεί η κεραία λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα. Δεν θέλουμε να εγκαταστήσουμε την κεραία γυρίζοντας την πλάτη προς το δορυφόρο ή πίσω από ένα αντικείμενο που κρύβει το δορυφόρο!

Ποια εργαλεία χρειαζόμαστε για να εγκαταστήσουμε το δορυφορικό πιάτο;

Πυξίδα. Για τη ρύθμιση του αζιμούθιου. Αυτό το στοιχείο μπορεί να αντικατασταθεί από το κινητό τηλέφωνο.

Κλινόμετρο. Για τη ρύθμιση της ανύψωσης. Αυτό το όργανο δεν είναι πάντα απαραίτητο, επειδή πολλοί ιστοί διαθέτουν χαραγμένο γωνιακό οδηγό (χρήσιμο αν είναι τοποθετημένος κάθετα στο έδαφος), ενώ και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κινητό τηλέφωνο.

Το ίδιο το δορυφορικό πιάτο. Αυτό περιλαμβάνει το πιάτο, τα στοιχεία στερέωσης, το LNB κ.λπ.

Αναλυτής φάσματος. Επιτρέπει την εκτέλεση των λεπτομερών ρυθμίσεων για τη μεγιστοποίηση της ισχύος του σήματος που λαμβάνεται από το δορυφόρο.

Προσωρινή ευθυγράμμιση του δορυφορικού πιάτου

Αφού εγκατασταθούν όλα τα στοιχεία στερέωσης, η κεραία τοποθετηθεί στη βάση στήριξης και το LNB είναι στη θέση του, είναι η στιγμή να εκτελέσετε…

5. Κατά προσέγγιση προσαρμογή του προσανατολισμού. Ρυθμίστε την κεραία σύμφωνα με τα δεδομένα που υπολογίστηκαν στο βήμα [3].

2 azimut elev web

Σημαντικό! Υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, επομένως μην σφίξετε όλες τις βίδες που θα σταθεροποιήσουν την κεραία στην τελική της θέση.

“Κυνηγώντας” τον δορυφόρο ASTRA 19.2 E

6. Επιλέξτε την κατάλληλη ρύθμιση για τον δορυφόρο. Συνδέστε τον αναλυτή φάσματος RANGER Neo TV στο LNB και ρυθμίστε τον να τροφοδοτεί την κεραία με 13 VDC και VERTICAL πόλωση στη ζώνη LOW. Αυτή η διαμόρφωση δεν είναι τυχαία, αλλά ανταποκρίνεται στον ακόλουθο πίνακα:

Τροφοδοσία Πόλωση Μπάντα
13 VDC VERTICAL LOW
18 VDC HORIZONTAL LOW
13 VDC + 22 kHz VERTICAL HIGH
18 VDC + 22 kHz HORIZONTAL HIGH
Πίνακας πόλωσης ανάλογα με την τροφοδοσία LNB

7. Ο αναλυτής αναγνωρίζει τον δορυφόρο. Μετακινήστε τον κέρσορα πάνω σε έναν από τους ψηφιακούς αναμεταδότες (μετακινώντας το joystick ή απλά πατώντας τον στην οθόνη αφής). Το RANGER Neo θα σας πει σε ποιον δορυφόρο ή/και σε ποια τροχιακή θέση βρίσκεστε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!

3 astra 192e spectrum web

Εάν δεν μπορείτε να λάβετε το δορυφορικό σήμα, ελέγξτε ότι έχετε εκτελέσει σωστά τα παραπάνω βήματα, ειδικά τους υπολογισμούς Αζιμούθιου και Ύψους σχετικά με τη φυσική θέση της κεραίας.

Λεπτομερής ρύθμιση του πιάτου

Τώρα, αφού ο ASTRA 19.2E έχει κλειδώσει (βλ. παραπάνω εικόνα), μπορούμε να εφαρμόσουμε λεπτομερείς ρυθμίσεις για να επιτύχουμε τη βέλτιστη ευθυγράμμιση.

Η λεπτομερής ρύθμιση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επαγγελματίες εγκαταστάτες χρησιμοποιούν πάντα έναν αναλυτή φάσματος, αντί να βασίζονται στη βασική "μέτρηση ποιότητας" που προσφέρει ο δορυφορικός δέκτης. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο πιο ισχυρό σήμα παρέχεται από την κεραία, τόσο μεγαλύτερο περιθώριο ασφαλείας θα υπάρχει για να επιβιώσει το σήμα αυτό σε στοιχεία που το υποβαθμίζουν: Παραγωγές, γερασμένα καλώδια, πηγές παρεμβολών κ.λπ. Εν ολίγοις, η εγκατάσταση θα έχει λιγότερα προβλήματα τόσο κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης όσο και κατά τη διάρκεια της ζωής της.

8. Ρυθμίστε τον αναλυτή για να λαμβάνετε μετρήσεις. Εάν δεν το έχετε κάνει, ρυθμίστε τον αναλυτή RANGER Neo σε μία από τις λειτουργίες διαχωρισμένης οθόνης, προκειμένου να βλέπετε ταυτόχρονα τις μετρήσεις και το φάσμα. Ακριβώς όπως οι οθόνες σε αυτό το άρθρο.

9. Ακριβής τοποθέτηση της κεραίας. Εφαρμόστε μικρές διορθώσεις στη θέση του πιάτου σε όλους τους άξονες ενώ παρατηρείτε τις μετρήσεις. Χωρίς να ξεκλειδώσετε τον αναμεταδότη, προσπαθήστε να επιτύχετε τη μέγιστη δυνατή τιμή ισχύος. Σε αυτό το σημείο θα είστε σε θέση να σφίξετε όλες τις βίδες για να διασφαλίσετε ότι το πιάτο βρίσκεται σταθερά στη θέση του.

4 tilting antenna web

Καθώς ο ASTRA 19.2E εκπέμπει σε VERTICAL/LOW πόλωση, πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την επιρροή των αναμεταδοτών στην αντίθετη πόλωση (HORIZONTAL/HIGH). Αυτό ονομάζεται ρύθμιση διασταυρούμενης πόλωσης (Cross polarization). Αυτό πρόκειται να κάνουμε στο επόμενο βήμα.

5 lnb skew web

10. Ρύθμιση MER και πόλωση. Περιστρέψτε το LNB στον άξονά του και παρατηρήστε προσεκτικά την οθόνη του αναλυτή φάσματος. Όσο πιο καθορισμένες είναι οι γραμμές των αναμεταδοτών, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα της λήψης και τόσο υψηλότερα θα είναι τα MER και LM. Αυτός είναι ο στόχος μας: Καθορισμένοι αναμεταδότες μαζί με υψηλές τιμές MER και LM. Εκείνη τη στιγμή, μπορείτε επίσης να σφίξετε τον σφιγκτήρα του LNB για να το διατηρήσετε σταθερό.

Το LM (Link Margin) αναφέρεται στο πόσο μπορεί να πέσει το σήμα MER πριν καταστεί αδύνατη η λήψη. Επομένως, όσο υψηλότερο τόσο το καλύτερο.

Δοκιμή της ποιότητας του σήματος

Το RANGER Neo είναι το ιδανικό όργανο για γρήγορους και αποτελεσματικούς ελέγχους της ποιότητας του σήματος, όχι μόνο επειδή εμφανίζει όλες τις μετρήσεις σε μια ενιαία οθόνη, αλλά και επειδή ο μετρητής δεν απαιτεί κουραστικές διαδικασίες ρύθμισης.

6 astra 192e measurements web

Κοιτάξτε τι έχουμε

Το RANGER Neo μπορεί επίσης να εμφανίσει τα προγράμματα ελεύθερης μετάδοσης που είναι διαθέσιμα στο δορυφόρο. Αυτό είναι πολύ πρακτικό όχι τόσο για την ίδια την εικόνα, αλλά για τα ενδιαφέροντα δεδομένα που σχετίζονται με τους αναμεταδότες που μπορούμε επίσης να εμφανίσουμε.

7 astra 192e tv data web

Ανά πάσα στιγμή είναι δυνατή η εμφάνιση της λίστας υπηρεσιών με τη χρήση των μενού του αναλυτή και η εμφάνιση όλων των προγραμμάτων και των υπηρεσιών που είναι διαθέσιμες εντός του συντονισμένου καναλιού. Η επιλογή ενός συγκεκριμένου καναλιού ή υπηρεσίας γίνεται πολύ διαισθητικά, χρησιμοποιώντας το joystick ή απλά πατώντας το στην οθόνη αφής.

Ενδιαφέροντα στοιχεία

Μπορείτε να λάβετε τις ενημερωμένες, ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τους δορυφόρους (τροχιακή θέση, πίνακες καναλιών, κ.λπ.) με επίσκεψη στους ιστότοπους:

www.lyngsat.com

www.kingofsat.net

www.satbeams.com

Μετά από μόλις 60 χρόνια από τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο (Sputnik 1), σήμερα έχουμε περισσότερους από εκατό εμπορικούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους σε λειτουργία (εκτός από τους μετεωρολογικούς, GPS, στρατιωτικούς και άλλους δορυφόρους).

Η κεραία που χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη της δοκιμαστικής εκπομπής από τον πρώτο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο (Telstar I) ήταν μία τεράστια χοάνη μέσα σε ένα ραδιοφάρο ύψους 48 μέτρων. Σήμερα δεν χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο από ένα μικρό πιάτο μερικών εκατοστών, όπως αυτό που έχουμε εγκαταστήσει.

Έχουμε στρέψει την κεραία προς τον δορυφόρο ASTRA 19.2E, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν είναι ένας δορυφόρος, αλλά ένας αστερισμός δορυφόρων τοποθετημένων πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και για πρακτικούς λόγους λαμβάνονται ως ένας και μοναδικός.

Η ίδια τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου που χρησιμοποιεί ο αναλυτής RANGER Neo, χρησιμοποιείται και στα διαστημόπλοια λόγω της αξιοπιστίας και της σχέσης χωρητικότητας/βάρους.

Οι διακόπτες υψηλής συχνότητας χρησιμοποιούνται στους δορυφόρους λόγω της αξιοπιστίας τους σε σύγκριση με τους μηχανικούς τύπους.

Πηγή: www.iptvsat.gr

09 Ιανουαρίου 2023