ATLaS NG: Ο υπέρτατος αναλυτής από την PROMAX
Το νέο ATLAS NG αποτελεί την ναυαρχίδα των πεδιομέτρων της PROMAX και έρχεται να καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη μέτρησης, σε ένα ευρύτατο φάσμα ραδιοτηλεοπτικών εφαρμογών, εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi ! Είχαμε την ευκαιρία να εργαστούμε με το ATLaS NG και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
Ο ATLAS NG είναι ένας προωθημένος αναλυτής που καλύπτει τις πιο αυστηρές απαιτήσεις για τους επαγγελματίες της ραδιοτηλεόρασης, σε όλα τα πρότυπα DVB, ISDB και ATSC, συμπεριλαμβανομένων των ATSC 3.0 και DVB-S2X.
Εκτός από τις βασικές λειτουργίες του μετρητή τηλεόρασης και του αναλυτή φάσματος για επίγεια και δορυφορική ζώνη, το ATLAS NG μπορεί να αναλύσει σήματα IPTV, Transport Streams, ASI/SDI, WiFi, OTT και οπτικά. Το εύρος συχνοτήτων φτάνει έως τα 6 GHz, καλύπτοντας τις ζώνες S και C, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τις τηλεπικοινωνίες και τα ευρυζωνικά ασύρματα δίκτυα.
Ένα σημαντικό προτέρημα για το ATLaS NG, είναι ότι το τελευταίο μπορεί να χειρίζεται πλήρως με τη χρήση της multitouch οθόνης 10″ (ακόμη και με τη χρήση γαντιών), ενώ το φιλικό interface έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο χρήστης να έχει ένα απλό στη χρήση αλλά πανίσχυρο εργαλείο.
Περιγραφή – Συνδέσεις
Το ATLAS NG έχει διαστάσεις 304x218x83 mm και βάρος 3.4 kg, που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λεπτό και σχετικά ελαφρύ όργανο, αλλά με κορυφαίες δυνατότητες.
Από πλευράς συνδέσεων, το ATLaS NG διαθέτει μια ποικιλία εισόδων-εξόδων, που επιτρέπουν στο χρήστη να εργαστεί με τα περισσότερα από τα σήματα εκπομπής.
Ειδικότερα, στην επάνω πλευρά του οργάνου, έχουμε πλήκτρο Power ON/OFF, USB 3.0, RJ45 για IPTV/OTT, SFP+, είσοδο/έξοδο ASI-SDI, 1PPS, N-type universal (RF) και FC/APC.
Στο πλάι βρίσκουμε την είσοδο για το παρεχόμενο εξωτερικό τροφοδοτικό 12V, αναλογική είσοδο/έξοδο AV (mini jack), IP CTRL για έλεγχο μέσω IP, USB Host (Type C) και έξοδο HDMI 1.4b (μέχρι και 3840×2160 @ 30 Hz) για προβολή της εξόδου ήχου και βίντεο σε εξωτερική οθόνη . Να σημειωθεί ότι με την υποδοχή IP CTRL, το όργανο μπορεί να συνδεθεί σε δίκτυο και να διαχειριστεί πολύ εύκολα εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας έναν τυπικό web browser, με την λειτουργία Web Control.
Στην κάτω πλευρά, διατίθεται 2 υποδοχές για κάρτες SIM, καθώς και μία υποδοχή CAM για διάφορα CI Modules.
Μενού – Λειτουργίες
Προκειμένου να αναφέρουμε όλες τις δυνατότητες του ATLaS NG, θα πρέπει να γράψουμε βιβλίο, συνεπώς θα αρκεστούμε σε επιλεγμένες λειτουργίες, οι οποίες καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα εφαρμογών.
Το βασικό μενού εμφανίζεται με tap στο εικονίδιο-logo της PROMAX κάτω αριστερά, από οποιαδήποτε οθόνη και περιλαμβάνει τις επιλογές: TV Analyzer, Spectrum Analyzer (5 MHz – 6 GHz), IPTV, Wi-Fi, Mobile, SDI, Analogue Input, ASI, Manual και Settings.
Με swipe προς τα κάτω από την κορυφή της οθόνης, εμφανίζεται το top menu, το οποίο περιλαμβάνει – κατά περίπτωση – επιλογές διαχείρισης, όπως Workspace, Task Planner, USB, GPS, WiFi, HDMI, CAM, Optical, ASI OUT και άλλες.
Να αναφέρουμε επίσης, ότι το ATLaS NG διαθέτει εσωτερική μνήμη 9 GB, που σημαίνει πλήρη άνεση χρήσης για οποιαδήποτε εργασία.
Αμέσως παρακάτω, παραθέτουμε ένα slideshow με αυτόματο play πλειάδας screenshots από τον ATLaS NG σε λειτουργία για τις περισσότερες εφαρμογές! Με κλικ στο κάθε εικονίδιο, μπορείτε να εμφανίσετε screenshots κατ' επιλογή.
-
Βασικό μενού
-
Top menu
-
Settings
-
Μετρήσεις DVB-S2
-
Φάσμα DVB-S2
-
Φάσμα DVB-T
-
Wi-Fi με Heat Map
-
Wi-Fi Access Points
-
Blind Scan
-
Service List
-
Παράμετροι Video/Audio
-
MER by Carrier
-
Echoes
-
IPTV
-
Κινητή Τηλεφωνία 4G/5G
-
Οπτική είσοδος
-
Μέτρηση Οπτικής Ισχύος
TV ANALYZER για ανάλυση σημάτων FM, SAT, CATV ή Terrestrial: Ο αναλυτής ATLaS NG μπορεί να αποδιαμορφώσει σήματα Terrestrial/CATV στην μπάντα 45 – 1000 MHz και SAT στη μπάντα 250 – 2350 MHz. Επίσης, είναι εφικτή η αποκωδικοποίηση και η ένδειξη των υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στα εκάστοτε carriers. Ακόμη, παρέχονται οι λειτουργίες Dynamic Echoes analysis, Constellation, MER by carrier, Merogram, Spectogram, Transport Stream recording, Shoulder attenuation, Coverage analysis, DVB-T2-MI analysis, LTE ingress test, μέτρηση Network delay, μέτρηση Field Strength, Carrier freq Drift Test και άλλα.
SPECTRUM ANALYZER: Συντονισμός και μέτρηση RF (Power και C/N) μεταξύ 5 MHz – 6 GHz. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι χρήσιμη για αξιολόγηση LTE carriers, δορυφορικών σημάτων C-band απ’ ευθείας από το LNA το κατόπτρου κτλ. Στη συγκεκριμένη λειτουργία δεν διατίθεται αποδιαμόρφωση.
IPTV ANALYZER: Λεπτομερή εξέταση 4 streams ταυτόχρονα, ανακτώντας τις παραμέτρους bitrate, packet rate, αριθμό πακέτων που λείπουν, καθώς και λανθασμένων πακέτων κτλ. Σχετικά με τις υπηρεσίες, μπορεί να πραγματοποιηθεί αποκωδικοποίηση, εγγραφή και ένδειξη. Ακόμη, μπορούμε να έχουμε διάγραμμα για την χρονική άφιξη των πακέτων, δυνατότητα αποστολής εντολών PING και Traceroute, καθώς και λεπτομερούς εξέτασης των μεταδεδομένων video.
OTT: Ανάλυση υπηρεσιών MPEG-DASH ή HLS OTT. Οι υπηρεσίες Video μπορούν να αναπαράγονται, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί browser για πλοήγηση και επισκόπηση περιεχομένου.
Wi-Fi: Κατανοητός αναλυτής για WiFi 2.4 και 5 GHz.
Mobile: Μετρήσεις κινητής τηλεφωνίας 4G/5G.
SDI: Αναλυτής συμβατός με SD-SDI, HD-SDI και 3G-SDI, διάγραμμα statistical eye, ανίχνευση CRC error, monitoring 16 audio AES3 καναλιών και μετρητής LPCM audio loudness.
ANALOG INPUT: Video περιεχόμενο από την είσοδο A/V.
ASI: Εργαλεία για λεπτομερή ανάλυση σημάτων TS με TS analyzer, bitrate analyzer και alarm analyzer.
MANUAL: Ανάκτηση του πλήρους manual του ATLaS NG.
Settings: Το μενού ρυθμίσεων χρησιμοποιείται για πρόσβαση στις προχωρημένες ρυθμίσεις του ATLaS NG, όπως ρυθμίσεις εμφάνισης, δικτύου, μετρήσεων, καθώς και αναβάθμιση firmware.
WORKSPACES: Η συγκεκριμένη λειτουργία βρίσκεται στο Top menu, όπου μπορούμε να εξερευνήσουμε τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο με τους φακέλους και υπο-φακέλους, να εξετάσουμε channel plans, dataloggers, videos, εγγραφές, στιγμιότυπα οθόνης κτλ. Επίσης, μπορούμε να ταυτοποιήσουμε τα συνδεδεμένα USB αποθηκευτικά μέσα και να σετάρουμε τη συνδεσιμότητα Ethernet, την συνδεδεμένη GPS συσκευή, το WiFi dongle, καθώς και το HDMI interface.
NETWORK ANALYZER: Φυσικά tests μέσω του καλωδίου Ethernet. Τα test περιλαμβάνουν ανάλυση και εκτίμηση του traffic, πραγματοποίηση test ταχύτητας, καθώς και ενσωματωμένο web browser.
Δορυφορικά σήματα
Στη λειτουργία TV Analyzer, με tap στο τριγωνάκι, επιλέγουμε το εργαλείο Spectrum, μεταξύ των διαφόρων εργαλείων που διατίθεται και με swipe προς τα δεξιά, εμφανίζεται το μενού συντονισμού, με όλες τις αντίστοιχες επιλογές. Στο εν λόγω μενού, επιλέγουμε satellite band και είδος tuning μεταξύ Tune by frequency και Tune by channel.
Στην επιλογή Signal Type, μπορούμε να επιλέξουμε Auto mode ή manual mode. Στο Auto mode ενεργοποιείται η εξαιρετική λειτουργία StealthID. Επιλέγοντας Span, reference level και στη συνέχεια τον transponder που επιθυμούμε με ένα απλό tap επάνω του, η μπάρα στο κάτω μέρος της οθόνης γίνεται πράσινη όταν το όργανο κλειδώσει στο εν λόγω σήμα. Να σημειώσουμε ότι μπορούμε να μετακινήσουμε το φάσμα δεξιά ή αριστερά απλώς με drag .
Η παραπάνω διαδικασία είναι εξαιρετικά γρήγορη και αποτελεί ένα από τα δείγματα του υψηλού επιπέδου του ATLaS NG.
Με το εργαλείο Video, μπορούμε να δούμε και την εικόνα από το πρώτο ελεύθερο κανάλι του εκάστοτε transponder, ενώ με swipe προς τα κάτω από την κορυφή της οθόνης, εμφανίζονται σε πλέγμα, όλα τα κανάλια του multiplex!
Επίγεια σήματα
Η διαδικασία για τη λήψη και μέτρηση επίγειων σημάτων, είναι παρόμοια με αυτή των δορυφορικών, με τη διαφορά ότι επιλέγουμε terrestrial band.
Μετρήσεις
Εκτός από τις κλασικές μετρήσεις Power level, C/N, MER, Link Margin και Pre/Post BER που διαθέτουν τα σύγχρονα όργανα της PROMAX, βρίσκουμε και τις μετρήσεις Packet Error Ratio, channel center frequency offset, το εύρος ζώνης και τη συνολική RF ισχύ που λαμβάνεται. Με tap στο γρανάζι, εμφανίζεται μία επιλογή για reset της μέτρησης Packet Error Ratio.
Επίσης, μπορούμε να εμφανίσουμε και τις παραμέτρους διαμόρφωσης του σήματος υπό συντονισμό, αλλά και του αποδιαμορφωμένου σήματος.
Εικόνα καναλιού
Με το εργαλείο Video, εμφανίζουμε μία από τις υπηρεσίες στο αποδιαμορφωμένο σήμα. Σαφώς μπορούμε να εμφανίσουμε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του ίδιου Transport Stream, πατώντας την γκρι μπάρα της εικόνας video. Στο παράθυρο που θα αναδυθεί, εμφανίζονται οι υπηρεσίες radio, video ή και data με αντίστοιχο εικονίδιο το οποίο περιγράφει τον τύπο της κάθε υπηρεσίας. Στην περίπτωση υπηρεσίας Video, φαίνεται εάν είναι SD, HD ή UHD, καθώς και το Service ID μαζί με το όνομα. Εάν διατίθενται περισσότερες γλώσσες, πατώντας στο γρανάζι, επιλέγουμε τη γλώσσα που επιθυμούμε.
Φάσμα
Στο γράφημα του φάσματος εμφανίζεται μία κάθετη γραμμή με ένδειξη της συχνότητας συντονισμού, ενώ οι διακεκομμένες κάθετες γραμμές αριστερά και δεξιά, αποτελούν ένδειξη για το εύρος ζώνης στο οποίο ο αναλυτής θα προσπαθήσει να ταυτοποιήσει το σήμα και να μετρήσει το επίπεδο ισχύος.
Μετά τον συντονισμό ενός σήματος, ο αναλυτής θα πραγματοποιήσει ταυτοποίηση αυτόματα. Στη συνέχεια, οι διακεκομμένες κάθετες γραμμές, θα αλλάξουν σε μία άσπρη ζώνη που θα καλύπτει το συντονισμένο σήμα.
Επίσης, η κάτω μπάρα πληροφοριών θα γίνει πράσινη, δεικνύοντας ότι το σήμα έχει ταυτοποιηθεί και αποδιαμορφωθεί, ενώ στη δεξιά πλευρά θα εμφανιστεί το όνομα δικτύου και το συνολικό bitrate του Transport Stream.
Εξειδικευμένες μετρήσεις
MER by carrier: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ ο μέσος όρος του MER είναι καλός, το MER σε κάποια carriers ενός ψηφιακού καναλιού είναι ιδιαίτερα κακό. Η μέτρηση MER by Carrier, αναλύει το MER για κάθε carrier σε ένα κανάλι και εμφανίζει αντίστοιχο γράφημα. Η εν λόγω μέτρηση είναι χρήσιμη για την ανάλυση συστημάτων με παρεμβολές από σήματα διαφορετικού τύπου και προέλευσης.
Echoes: Τα echoes αποτελούν πολλαπλή λήψη του ίδιου σήματος με διαφορετικές καθυστερήσεις και μπορούν να συμβούν σε δίκτυα MFN (Multi Frequency), αλλά και SFN (Single Frequency), λόγω της ανάκλασης του σήματος σε βουνά και κτίρια.
Η μέτρηση Echoes Analyzer επιτρέπει την οπτικοποίηση των σημάτων ηχώ, προκειμένου να μειωθεί η βλάβη που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Constellation – Διάγραμμα Αστερισμού: Το διάγραμμα αστερισμού είναι ένα μοτίβο που δείχνει τα σύμβολα που λαμβάνονται από τον αποδιαμορφωτή και χρησιμοποιείται για την ανάλυση επίγειων, δορυφορικών και CATV ψηφιακών σημάτων στα στάνταρντς DVB-T/T2/C/C2/S/S2/S2X/ISDB-T ή ATSC-1 ή ATSC-3.0. Τα πιο θερμά χρώματα περιγράφουν μεγαλύτερη πυκνότητα συμβόλων στην ίδια περιοχή στο πεδίο του χρόνου. Τα πιο ξεκάθαρα σημεία, δηλώνουν ένα σύστημα εκπομπής και λήψης με χαμηλό θόρυβο και παρεμβολές. Τα διασπαρμένα σύμβολα, δηλώνουν υψηλά επίπεδα θορύβου και παρεμβολών.
IPTV: Με το ATLaS NG μπορούμε να ελέγχουμε multicast iptv streams, να αναλύουμε και να αποκωδικοποιούμε τις υπηρεσίες τους, εφόσον φυσικά το IP stream μεταφέρει MPTS, SPTS ή T2MI. Για να πραγματοποιήσουμε ελέγχους iptv, θα πρέπει πρώτα να κάνουμε κάποιες δικτυακές ρυθμίσεις, όπως να ορίσουμε τη διεύθυνση MAC της θύρας IPTV, τη διεύθυνση IP, τη μάσκα υποδικτύου, τη σχετική πύλη και αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το DHCP. Ο μετρητής θα ανακαλύψει αυτόματα όλες τις ροές multicast που είναι διαθέσιμες στο δίκτυο. Επίσης, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το πρωτόκολλο IGMP σε περίπτωση που αυτό χρησιμοποιείται στο δίκτυο IPTV στο οποίο είμαστε συνδεδεμένοι. Πλέον, μπορούμε να δούμε όλες τις διευθύνσεις multicast που έχουν ανακαλυφθεί αυτόματα από το ATLaS NG. Το όργανο θα εντοπίσει επίσης αυτόματα αν το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται είναι RTP ή UDP. Από τη λίστα που ανακαλύφθηκε, επιλέγουμε τη ροή που θέλουμε να αναλύσουμε.
Οι μετρήσεις που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε είναι ιδιαίτερα πολυάριθμες, όπως ο ρυθμός λήψης πακέτων, ο αριθμός των πακέτων που ελήφθησαν, ο αριθμός των πακέτων που λείπουν, των διπλών και των εκτός σειράς πακέτων στο πλαίσιο της μετάδοσης RTP, το ποσοστό απώλειας, τον παράγοντα καθυστέρησης και πολλά άλλα.
Ακόμη, μπορούμε να δούμε εικόνα από επιλεγμένη υπηρεσία multicast κάποιου MPTS, μεταδεδομένα υπηρεσιών, επίπεδα βίντεο και ήχου, να πάρουμε μετρήσεις ping και καθυστέρησης και άλλα.
Κινητή τηλεφωνία 4G/5G: Στο βασικό μενού βρίσκεται το εικονίδιο “Mobile”, με το οποίο το όργανο συντονίζει σε ένα τυχαίο κανάλι κινητής από προεπιλογή και εμφανίζει τις μετρήσεις του. Σε αυτή τη λειτουργία, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα ακόλουθα εργαλεία:
SPECTRUM για φάσμα από τα 5 MHz έως τα 6 GHz.
SIGNAL PARAMETERS για διάφορες παραμέτρους σήματος όπως – μεταξύ άλλων το αναγνωριστικό παρόχου, κυψέλης, μπάντα, το εύρος ζώνης του καναλιού και το duplex mode
MEASUREMENTS για μετρήσεις στάθμης ισχύος και μέγιστης ισχύος που υπολογίζονται σε ένα χρονικό παράθυρο με κατ’ επιλογή πλάτος.
Επίσης, βρίσκουμε και επιπλέον μετρήσεις, όπως:
RSRP: Reference Signal Receiver Power – Λαμβανόμενη Ισχύς σήματος αναφοράς
RSRQ: Reference Signal Received Quality – Ποιότητα λαμβανόμενου σήματος αναφοράς
SINR: Signal-to-Noise and Interference Ratio
SRXLEV: Cell Selection RX level – Τιμή επιπέδου RX επιλεγμένης κυψέλης σε dB.
Επίσης, βρίσκουμε τις παρακάτω επιλογές:
CHANNEL SCANNER (Σαρωτής καναλιών): Σάρωση σε όλες τις διαφορετικές μπάντες κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία 4G και 5G εντός της ζώνης FR1
CHANNEL MONITOR (Παρακολούθηση καναλιών): Συνεχή παρακολούθηση. Εφόσον έχουμε ορίσει ποιες τεχνολογίες και ζώνες καναλιών κινητής τηλεφωνίας θέλουμε να παρακολουθήσουμε.
Wi-Fi: Με το ATLaS NG, παρέχεται κι ένα dual band WiFi dongle με κεραία, το οποίο είναι απαραίτητο να συνδεθεί, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε σάρωση και μετρήσεις Wi-Fi στα 2.4 και 5 GHz. Τακανάλια Wi-Fi εμφανίζονται ως γκρι κάθετες στήλες, όπως τα 14 κανάλια Wi-Fi μέσα στη ζώνη 2,4 GHz, ενώ για τη ζώνη 5 GHz πατάμε το κόκκινο βέλος που εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης. Τα Access Points του δικτύου εμφανίζονται στο πάνω μέρος ως χρωματιστά τραπεζοειδή, μαζί με τα ονόματά τους. Το πλάτος και το ύψος αυτών των τραπεζοειδών, εξαρτάται από τον αριθμό των Wi-Fi καναλιών που χρησιμοποιούνται από κάθε δίκτυο και από το επίπεδο λαμβανόμενης ισχύος RSSI αντίστοιχα.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το φάσμα θα εμφανίζει όχι μόνο τα σήματα Wi-Fi αλλά και κάθε σήμα που χρησιμοποιεί αυτή τη ζώνη και το οποίο θα μπορούσε επίσης να αποτελεί παρεμβολή στο δίκτυο Wi-Fi.
Με χρήση πχ μίας εφαρμογής γισ κινητό τηλέφωνο, βλέπουμε μόνο τα διάφορα Access Points και μία μέτρηση για καθένα από αυτά, συνεπώς φαίνονται όλα καλά, χωρίς όμως καμία άλλη πληροφορία για το φασματικό περιεχόμενο από άλλες πηγές, όπως πχ φούρνοι μικροκυμάτων, Bluetooth, διάφορα ασύρματα links κτλ, οι οποίες αποτελούν παρεμβολές.
Το πραγματικό κέρδος με ένα τέτοιο όργανο σχετικά με το WiFi, είναι ότι μπορούμε να προβάλλουμε το θόρυβο που έχει το φάσμα, ΕΠΑΝΩ στα τραπεζοειδή και να λαμβάνουμε μέτρα κατά των παρεμβολών.
Επίσης, για το εκάστοτε επιλεγμένο Access Point, μπορούμε να έχουμε τις μετρήσεις: RSSI(Received Signal Strength Indicator – δείκτης ισχύος λαμβανόμενου σήματος), Busy (επίπεδο κατοχής στην ομάδα των καναλιών Wi-Fi που χρησιμοποιούνται από το επιλεγμένο Access Point), SNR (Signal to Noise Ratio – λόγος σήματος προς θόρυβο), Noise (στάθμη θορύβου).
Οπτικές μετρήσεις
Μία από τις προωθημένες λειτουργίες του ATLaS NG, είναι η μέτρηση οπτικής ισχύος (Optical Power στο Top menu). Μόλις τροφοδοτήσουμε το οπτικό σήμα μέσω της εισόδου οπτικών ινών FC/APC στον αναλυτή, μπορούμε να δούμε στη λειτουργία οπτικών ινών OPM μια μπάρα που δείχνει την ποσότητα του φωτός που λαμβάνεται. Στη συγκεκριμένη λειτουργία, ο μετρητής δεν είναι επιλεκτικός ως προς το μήκος κύματος, καθώς μετράει την οπτική ισχύ σε όλο το εύρος από 800 nm έως 1700 nm σε dBm.
Ανάλυση video σημάτων SDI
Με την λειτουργία SDI από το βασικό μενού, μπορούμε να δούμε όλα τα μεταδεδομένα που σχετίζονται με τα επίπεδα βίντεο και ήχου, όπως πχ την ανάλυση, τη μορφή, το bitrate κ.λπ. Επίσης, μπορούμε να δούμε την ένταση ήχου οποιουδήποτε από τα έως και 16 κανάλια που μπορεί να μεταφέρονται σε ένα σήμα SDI, ποια είναι η μέγιστη στάθμη κάθε ενός από τα επίπεδα ήχου, καθώς και να αυξήσουμε την ένταση του ήχου. Στην λειτουργία SDI Eye είναι εφικτή πχ η μελέτη και ο εντοπισμός προβλημάτων Jitter, παραμόρφωσης σήματος και θορύβου στο σήμα SDI.
Ανάλυση Transport Stream (TS)
Ένα σήμα ροής μεταφοράς, μπορεί να ληφθεί μέσω οποιασδήποτε από τις εισόδους του ATLaS NG, όπως ASI, RF, IP, οπτικών ινών ή ακόμη και από κάποια προηγούμενη εγγραφή TS, ανεξάρτητα από το αν το σήμα έχει περάσει από το CAM μετά τη λήψη του. Στην περίπτωση της εισόδου οπτικών ινών, θα χρειαστείτε την επιλογή οπτικών ινών για το ATLaS, προκειμένου να έχετε τη δυνατότητα μετατροπής οπτικών σε RF. Για φέρουσες που λαμβάνονται από την είσοδο RF, μεταβαίνουμε πρώτα στη λειτουργία TV Analyzer, στην οποία είναι διαθέσιμα τα ακόλουθα εργαλεία:
TRANSPORT STREAM TABLES (πίνακες ροής μεταφοράς), TRANSPORT STREAM BIT RATE (ρυθμός μετάδοσης ροής μεταφοράς), TRANSPORT STREAM PIDS και TRANSPORT STREAM ALARMS.
Ανάλυση T2MI
Με το ATLaS NG μπορούμε να αναλύσουμε σήματα T2/MI, είτε μέσω RF σε αναμεταδότη DVB-S2 ή DVB-S2X, είτε μέσω IP σε multicast stream, είτε απευθείας μέσω της εισόδου ASI. Για παράδειγμα, στη περίπτωση σήματος T2MI μέσω IP σε ένα multicast stream, επιλέγουμε – με το εργαλείο IPTV – τη σωστή ροή και αλλάζουμε τη λειτουργία λήψης από transport stream σε T2MI. Πλέον, στο μενού Tools, βλέπουμε ένα νέο εργαλείο, το TS Analyzer /T2MI.
Ανάλυση ASI
Το ASI χρησιμοποιείται στα σήματα DVB-T, DVB-S, ATSC και άλλα και λειτουργεί ως μονοκατευθυντική μετάδοση σε ομοαξονικό καλώδιο σε ταχύτητες που κυμαίνονται από 6 έως 200 Mbps και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς ενός ή περισσότερων ήδη συμπιεσμένων προγραμμάτων SD, HD ή ήχου. Το σήμα ASI να είναι το τελικό αποτέλεσμα της συμπίεσης βίντεο και ήχου για μεταγενέστερη διανομή ή μετάδοση.
Προκειμένου να αναλύσουμε ένα σήμα ASI, συνδέουμε το αντίστοιχο ομοαξονικό καλώδιο στον κονέκτορα εισόδου ASI/SDI και από το βασικό μενού επιλέγουμε ASI. Ο τρόπος εμφάνισης των μενού ανάλυσης και μετρήσεων είναι παρόμοιος, ενώ έχουμε στη διάθεσή μας τα εργαλεία Video/Audio Parameters, Video, Recording, Audio Levels και TS Analyzer.
Επιπλέον δυνατότητες
Blind Scan
Η λειτουργία Blind Scan που διαθέτει το ATLaS NG, επιτρέπει την τυφλή σάρωση των τεσσάρων ζωνών πόλωσης της L-band ζώνες (HH/HL/VH/VL) από οποιονδήποτε δορυφόρο και την δημιουργία ενός νέου Channel Plan που περιέχει τους αναμεταδότες που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μαζί με τις παραμέτρους διαμόρφωσης τους. Να σημειωθεί ότι για την εκτέλεση της εν λόγω λειτουργίας, δεν απαιτούνται προηγούμενες πληροφορίες ή πίνακες καναλιών, διευκολύνοντας σε σημαντικό βαθμό της εργασία με το όργανο. Για την πρόσβαση σε αυτό το χαρακτηριστικό, θα πρέπει να μπούμε στη λειτουργία TV Analyzer, να επιλέξουμε δορυφορική μπάντα και στη συνέχεια να σύρουμε στο κέντρο το δεξί μενού, στο οποίο βρίσκουμε το εργαλείο τυφλής σάρωσης (BLIND SCAN).
webControl
To ATLaS NG διαθέτει εσωτερικό web server, ο οποίος επιτρέπει τον έλεγχο του μετρητή από απόσταση, με πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες μέσω IP χρησιμοποιώντας έναν τυπικό web browser σε υπολογιστή που βρίσκεται σε απομακρυσμένη τοποθεσία. Πρόκειται πραγματικά για ένα εξαιρετικό εργαλείο, το οποίο διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό, ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.
Γενικός Αναλυτής Φάσματος
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργία Spectrum Analyzer στο βασικό μενού, επιτρέπει στον ATLaS NG να λειτουργήσει και ως ένας αυτόνομος γενικότερος αναλυτής φάσματος που καλύπτει ευρεία περιοχή συχνοτήτων από 5 MHz έως 6 GHz !
Χάρτης θερμότητας
Στις λειτουργίες Wi-Fi, 4G/5G και Spectrum analyzer, είναι διαθέσιμο το εργαλείο Heat map, το οποίο – κατά την σχεδίαση του φάσματος – χρησιμοποιεί θερμά χρώματα για να εμφανίζει περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα φασματικής ενέργειας.
Speed Test – Τεστ ταχύτητας
Μετά την εισαγωγή του αριθμού PIN της κάρτας SIM και την εγγραφή σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4G/5G, βρίσκουμε το εργαλείο στο μενού TOOLS. Εάν πατήσουμε το γρανάζι, μπορούμε να επιλέξουμε από δύο διαφορετικά τεστ ταχύτητας FAST και OOKLA. Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη λειτουργία στον ATLaS NG, μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα αποτελέσματα του τεστ ταχύτητας ως screenshot για μελλοντική αναφορά.
Exploration – Εξερεύνηση
Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο channel plan) με τη διερεύνηση του φασματικού περιεχομένου RF που λαμβάνεται κατά τη σάρωση της επίγειας ή δορυφορικής ζώνης σε ένα προ-επιλεγμένο Channel Plan. Η διαδικασία είναι η ίδια στη δορυφορική και επίγεια μπάντα. Στο κύριο μενού ρυθμίσεων, στη περιοχή TV Analyzer, επιλέγουμε “Exploration config” και ρυθμίζουμε το ελάχιστο επίπεδο σήματος για να μπορεί να θεωρήσει ο μετρητής ότι ένα κανάλι πρέπει να προστεθεί στο σχέδιο καναλιών. Μετά την ολοκλήρωση της σάρωσης, μπορούμε να προσθέσουμε ή να διαγράψουμε οποιοδήποτε από τα κανάλια, απλά κάνοντας κλικ για 2 δευτερόλεπτα πάνω τους και φυσικά να κάνουμε αποθήκευση.
Ηχητική Στάθμη Loudness
Στο μενού tools του ATLaS NG μπορούμε να εμφανίσουμε μπάρες έντασης ήχου από οποιαδήποτε υπηρεσία ενός Transport stream, είτε από TS που λαμβάνεται απευθείας μέσω της εισόδου ASI, είτε εξάγεται μετά την αποδιαμόρφωση ενός σήματος RF, είτε ανακτάται από υπηρεσίας IP multicast. Γενικά μπορούμε να δούμε δύο μπάρες ηχηρότητας (loudness), μία για το αριστερό και μία για το δεξί κανάλι με τις αντίστοιχες ενδείξεις τους. Μία κόκκινη γραμμή στην κορυφή, υποδεικνύει ποια είναι η μέγιστη στάθμη του ήχου.
Ανάλυση DAB/DAB+
Το ATLaS NG είναι συμβατό και με τα ψηφιακά πρότυπα εκπομπής ήχου DAB και DAB+. Ενώ βρισκόμαστε στη λειτουργία Spectrum Analyzer, μπορούμε να συντονίσουμε οποιοδήποτε σήμα DAB/DAB+ και ο μετρητής θα ανιχνεύσει αυτόματα τις παραμέτρους διαμόρφωσης, ενώ θα αποδιαμορφώσει το σήμα όταν μεταβούμε στο εργαλείο μετρήσεων. Μπορούμε να δούμε τις μετρήσεις ποιότητας για το DAB/DAB+, όπως το επίπεδο ισχύος, το C/N, το MER και το BER καναλιού, αλλά επίσης εμφανίζονται και κάποιες πολύ ειδικές μετρήσεις που είναι το BER καναλιού για το MSC, το FIC και ο λόγος FIB. Τέλος, να αναφέρουμε ότι διατίθεται πλήθος επιπλέον λειτουργιών για τα συστήματα DAB/DAB+, καθώς τα τελευταία χρησιμοποιούν διαμόρφωση DQPSK και σχήμα μετάδοσης OFDM.
Επίλογος – Συμπεράσματα
Όπως αναφέραμε στην αρχή, το ATLaS NG παρέχει εξαιρετικά ευρεία γκάμα δυνατοτήτων ανάλυσης και μέτρησης. Στη συγκεκριμένη παρουσίαση, περιγράψαμε «εν συντομία» τις λειτουργίες που καλύπτουν τις περισσότερες εφαρμογές, ωστόσο σαφώς διατίθενται και άλλες.
Χρησιμοποιώντας το ATLaS NG της PROMAX, μόνο ένα συμπέρασμα προκύπτει: Είναι το καλύτερο και πληρέστερο όργανο ανάλυσης και μέτρησης σημάτων για όλες τις εφαρμογές.
Πηγή: iptvsat.gr