Skip to main content

Ολοκληρωμένες Λύσεις Τηλεοπτικού Δικτύου & IPTV για Ξενοδοχεία

Η PROMAX εξηγεί: «Αποτύπωμα Φάσματος» και πώς να το εκμεταλλευτείτε

Promax spectrum footprint web

Σε αυτό το άρθρο, η Promax εξηγεί ένα τρικ για τον αναλυτή φάσματος στα πεδιόμετρα HD RANGER και RANGER Neo. Πρόκειται για την καταγραφή ενός ίχνους ή «αποτυπώματος» του φάσματος, την αποθήκευσή του στη μνήμη και τη χρήση του ως πρότυπο για αργότερα, προκειμένου να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη λειτουργία Spectrum Analyzer!

Πώς να ελέγξετε γρήγορα την εξασθένηση σε μια εγκατάσταση SMATV εν λειτουργία

Το αποτύπωμα φάσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οπτική επαλήθευση των επιπέδων εξασθένησης μιας εγκατάστασης SMATV εν λειτουργία.

Αυτό μπορεί να γίνει σε εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες, λόγω έλλειψης χρόνου ή πόρων (ή επειδή ο εξοπλισμός headend δεν μπορεί να αποσυνδεθεί), είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν καταλληλότερες μέθοδοι, όπως βαθμονομημένες γεννήτριες πιλότων.

3402

Διατηρούμε στην οθόνη ένα δείγμα του φάσματος που παρέχεται από το headend. Τα επίπεδα σήματος εξασθενούν προοδευτικά καθώς οι πρίζες απομακρύνονται.

Ακολουθήστε αυτή τη διαδικασία:

  1. Συνδέστε το πεδιόμετρο στην υποδοχή χρήστη που βρίσκεται πιο κοντά στην έξοδο του ενισχυτή-headend.
  2. Καταγράψτε το φάσμα σε πλήρες εύρος (full span).
  3. Ανακτήστε και διατηρήστε στην οθόνη αυτό το αποτύπωμα φάσματος.
  4. Ελέγξτε τις υπόλοιπες πρίζες, συγκρίνοντας κάθε φάσμα με το αποτύπωμα που αποθηκεύτηκε στο βήμα 2.

Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατό να εκτιμηθεί εάν η εξασθένηση που προκαλείται στο σήμα είναι ανεκτή, καθώς οι πρίζες απομακρύνονται από το headend. Η ποιότητα της καλωδίωσης, τα splitters και άλλα στοιχεία της εγκατάστασης επηρεάζουν τα επίπεδα εξασθένησης.

Πώς να αποθηκεύσετε ένα αποτύπωμα φάσματος;

Καταρχήν, θα πρέπει να ελέγξετε εάν το πεδιόμετρο είναι σωστά διαμορφωμένο (HD RANGER ή RANGER Neo):

  • Ανοίξτε το μενού PREFERENCES (Πατήστε παρατεταμένα το πλήκτρο φακέλου).
  • Μεταβείτε στην επιλογή TOOLS.
  • Για την επιλογή Export button ορίστε την τιμή σε Screen + Data (ή μόνο Screen εάν θέλετε να καταγράψετε μόνο τη γραμμή ίχνους και να παραλείψετε την πλήρη οθόνη).

Τώρα, μεταβείτε στη λειτουργία spectrum analyzer και όταν έχετε το φάσμα που θέλετε στην οθόνη, πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Screenshot . Γράψε ένα όνομα και είναι έτοιμο.

3403
Ορίστε την τιμή σε Screen + Data (ή μόνο Screen εάν θέλετε να καταγράψετε μόνο τη γραμμή ίχνους και να παραλείψετε την πλήρη οθόνη).

Πώς ανακτάται το αποτύπωμα του φάσματος;

Το ίχνος αποθηκεύεται μαζί με τα αρχεία της τρέχουσας εγκατάστασης, επομένως πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον installation manager του πεδιόμετρου για να το ανακτήσετε:

  • Ανοίξτε την Installation List  (πατήστε σύντομα το πλήκτρο φακέλου).
  • Μεταβείτε στην τρέχουσα εγκατάσταση, η οποία θα πρέπει να επισημανθεί και πατήστε F2 (Manage).
  • Πατήστε F1 και φιλτράρετε τη λίστα κατά Capture Data .
  • Επισημάνετε και επιλέξτε (μετακινώντας και πατώντας το joystick ή την οθόνη αφής) το αρχείο που αποθηκεύσατε προηγουμένως και πατήστε F4 (Open file).
  • Το πεδιόμετρο επιστρέφει στη λειτουργία αναλυτή φάσματος και επικαλύπτει το ίχνος που μόλις ανακτήσατε από τη μνήμη.

3404

Το ίχνος ή το αποτύπωμα του φάσματος που ήταν στη μνήμη επικαλύπτει το τρέχον φάσμα.

Άλλοι τρόποι για να επωφεληθείτε από αυτή τη λειτουργία

Η χρησιμότητα αυτής της λειτουργίας υπερβαίνει κατά πολύ την ευθυγράμμιση κεραιών. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

  • Ευθυγράμμιση δορυφορικές κεραιών: Αφού έχετε καταγράψει το φάσμα ενός δορυφόρου με καλή λήψη, μπορεί να το χρησιμοποιήσετε ως έναν πολύ προσεγγιστικό οδηγό για την ευθυγράμμιση άλλων κεραιών στον ίδιο δορυφόρο.
  • Επαλήθευση της σωστής λειτουργίας μονοκάναλων ενισχυτών: Μπορείτε να καταγράψετε το φάσμα ενός καναλιού που είναι καλά ενισχυμένο και στη συνέχεια, να το επικαλύψετε στο φάσμα ενός καναλιού που υποπτεύεστε ότι έχει κακή ενίσχυση. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ανακαλύψουμε αρμονικές ή παραμορφώσεις εκτός της μπάντας (ώμοι). Αν δεν ξέρετε τι είναι οι «ώμοι»σάς συνιστούμε να διαβάσετε αυτό το άρθρο.
  • Ελέγξτε το φιλτράρισμα της ζώνης LTE . Συγκρίνετε πόσο εξασθενούν τα κανάλια 4G συγκρίνοντας το φάσμα πριν και μετά την ενεργοποίηση του φίλτρου απόρριψης LTE.
  • Γενικότερα, για έλεγχο της σωστής λειτουργίας οποιουδήποτε φίλτρου .

Πηγή: https://www.iptvsat.gr

29 Δεκεμβρίου 2022