Skip to main content

Ολοκληρωμένες Λύσεις Τηλεοπτικού Δικτύου & IPTV για Ξενοδοχεία

Promax Ranger Neo 2: Το απόλυτο πεδιόμετρο

Promax Ranger Neo 2 2022 web

Δοκιμάσαμε το πεδιόμετρο – αναλυτή φάσματος PΡΟΜΑΧ Ranger Neo 2, το οποίο διαθέτει μια σειρά εξελιγμένων χαρακτηριστικών, κατάλληλων για τους επαγγελματίες τεχνικούς – εγκαταστάτες. Οι εντυπώσεις μας είναι εξαιρετικές, αλλά καλύτερα δείτε παρακάτω!

Το PROMAX RANGER Neo 2 είναι το κορυφαίο όργανο από τη νέα σειρά πεδιομέτρων RANGER Neo, η οποία περιλαμβάνει και τα φθηνότερα μοντέλα RANGER Neo Lite & RANGER Neo +.

Το πεδιόμετρο Ranger Neo 2 απευθύνεται στον επαγγελματία εγκαταστάτη που τον ενδιαφέρει η ευχρηστία, το απόλυτο στην ακρίβεια των μετρήσεων, καθώς και οι μετρήσεις στις νέες τεχνολογίες που έχουν μπει στη ζωή μας και πλέον είναι απαραίτητες, όπως δίκτυα IPTV, δίκτυα WiFi, οπτικά δίκτυα, διασύνδεση με συσκευές TS-ASI κλπ.

Το Promax Ranger Neo 2 είναι το απόλυτο όργανο πεδίου για τον απαιτητικό επαγγελματία, που περιλαμβάνει τα πάντα σε μία πρωτότυπη, ιδιαίτερα ανθεκτική εργονομική κατασκευή βάρους 2 μόνο κιλών. Το Ranger Neo 2 παρέχει μεγάλη αυτονομία (>4 ώρες), πάντα με τη γνωστή ευχρηστία που μας έχει συνηθίσει η PROMAX στα πεδιόμετρα της, όπου η εξοικείωση με το όργανο έρχεται εντελώς φυσικά και μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει με άνεση.

Επειδή στη νέα σειρά οργάνων RANGER Neo της PROMAX θα δείτε και τις εκδόσεις 3 & 4, διευκρινίζουμε ότι αυτές είναι ειδικές εκδόσεις για τους παρόχους δορυφορικού περιεχομένου, τις υπηρεσίες ελέγχου φάσματος κλπ. Πρόκειται για εκδόσεις με μερικές πρόσθετες δυνατότητες και μετρήσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες μόνο σε παρόχους και δεν χρειάζονται στον εγκαταστάτη.

Το PROMAX RANGER Neo 2 είναι λοιπόν ένα πεδιόμετρο – αναλυτής φάσματος, που καλύπτει όλο το φάσμα των σύγχρονων μετρήσεων τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσει ο τεχνικός-εγκαταστάτης, δηλαδή DVB-T/Τ2/C/C2/S/S2/Analog/FM, DVB-S2 multistream, ISDB-T/Tb, DSS, ACM/VCM/CCM, MPEG-TS, IPTV αλλά και WiFi, ενώ έχουμε ένδειξη εικόνας σε όλα τα standards με συμπίεση MPEG-2, MPEG4 αλλά και HEVC H.265.

promax ranger neo2 touch screen web

Το όργανο διαθέτει φωτεινή οθόνη HD 7’’ Touch Screen σε 16:9, η οποία επιτρέπει την ακόμη πιο εύκολη χρήση του οργάνου, με εποπτεία όλων των δεδομένων, ενώ συμβάλλει έντονα και στη νέα λειτουργία Triple Split Display, κατά την οποία μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα ένδειξη φάσματος, εικόνας και μετρήσεων σε μία οθόνη.  

Ένα από τα επίσης σημαντικά χαρακτηριστικά του οργάνου, είναι ο ιδιαίτερα γρήγορος αναλυτής φάσματος, με ένα sweep time της τάξης των 90 ms σε όλες τις ρυθμίσεις Span που δίνει πραγματικά «ζωντανή» εικόνα του φάσματος, γεγονός που συντομεύει ακόμη περισσότερο τη διάρκεια μίας εγκατάστασης.

Στο Ranger Neo 2, βρίσκουμε και την εξαιρετική λειτουργία StealthID, κατά την οποία το όργανο εφαρμόζει διαρκώς τη λειτουργία AutoID. Έτσι, κάθε στιγμή που επιλέγουμε μία συχνότητα ή απλώς «μαρκάρουμε» έναν transponder στο φάσμα, οι μετρήσεις … είναι εκεί!

Ακόμη, να αναφέρουμε ότι το Ranger Neo 2, διαθέτει τη λειτουργία LTE (Long Term Evolution), με την οποία μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μετρήσεις με το αντίστοιχο φίλτρο αλλά και χωρίς αυτό, προκειμένου να συγκρίνουμε τη ποιότητα των σημάτων, πριν προχωρήσουμε σε πρακτικές αλλαγές στην εγκατάστασή μας.
Μία αξιόλογη λειτουργία στο Ranger Neo 2 είναι οι μετρήσεις IPTV αλλά και η ένδειξη της αντίστοιχης εικόνας, μέσω της θύρας Ethernet, καθώς επίσης και ο WiFi Analyzer που θα δούμε παρακάτω. 

Εξωτερική περιγραφή

Promax Ranger Neo 2 side 2022 web

Το Ranger Neo 2, βρίσκεται μόνιμα σε θήκη από ειδικό καουτσούκ για τη μέγιστη ασφάλεια, διαθέτει εργονομική χειρολαβή και υποδοχή για τρίποδα ή για το παρεχόμενο στήριγμα για επιτραπέζια τοποθέτηση. Η πρόσοψη διαθέτει όλα τα πλήκτρα ελέγχου του οργάνου, στην επάνω πλευρά έχουμε την υποδοχή RF, ενώ στα αριστερά διακρίνουμε θύρα HDMI, τον διακόπτη ON/OFF, 2 x USB, μία είσοδο Video/Audio σε mini jack, δικτυακή θύρα IP Control, καθώς και την υποδοχή 12V για το παρεχόμενο εξωτερικό τροφοδοτικό. Πάνω από τις συγκεκριμένες υποδοχές, βρίσκουμε επίσης είσοδο/έξοδο ASI, καθώς και θύρα Ethernet (IPTV), ενώ στη κάτω πλευρά του οργάνου, βρίσκουμε μία θύρα Common Interface, για τις κωδικοποιημένες υπηρεσίες.

Ένα από τα σημαντικότερα πλήκτρα, είναι το λεγόμενο joystick – επάνω δεξιά της πρόσοψης – το οποίο χρησιμοποιείται για επιλογή λειτουργιών με πίεση προς τα μέσα και προς τις 4 κατευθύνσεις.

Επίσης, το Ranger Neo 2, διαθέτει βαλίτσα μεταφοράς, καθώς και όλα τα υπόλοιπα παρελκόμενα, δηλαδή ζώνη ώμου, USB σε θηλυκό USB, φορτιστή αυτοκινήτου, USB WiFi abgn dongle, κεραία WiFi, καλώδιο A/V mini jack σε RCA και αρκετούς αντάπτορες.

Touch Screen

Η οθόνη 7’’ του Ranger Neo 2 – όπως αναφέραμε – είναι touch, που σημαίνει ότι αγγίζοντας τα εκάστοτε tabs, έχουμε άμεσα τη λειτουργία που επιθυμούμε, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα πλήκτρα για συμβατικό χειρισμό. Η εν λόγω δυνατότητα, ανεβάζει τους «πόντους» του πεδιομέτρου στα ύψη, καθώς η λειτουργικότητα αυξάνει κατακόρυφα. Να αναφέρουμε ότι ενώ βρισκόμαστε σε οποιαδήποτε οθόνη και πιέσουμε με touch την επάνω δεξιά γωνία, θα εμφανιστούν τα εικονίδια όλων των πλήκτρων της πρόσοψης για επιλογή touch.

Triple Split Display

Καθώς βρισκόμαστε σε λειτουργία φάσματος, με δεύτερη πίεση του πλήκτρου με το εικονίδιο φάσματος, εμφανίζονται και όλες οι μετρήσεις στο άνω τμήμα της οθόνης, ενώ με τρίτη πίεση του συγκεκριμένου πλήκτρου, εμφανίζεται και εικόνα από ένα ελεύθερο κανάλι του εκάστοτε multiplex.

Στη λειτουργία μετρήσεων, έχουμε την οθόνη χωρισμένη σε 2 τμήματα, με το κάτω να περιλαμβάνει όλες τις μετρήσεις και το άνω, μία από αυτές κάθε φορά, ενώ με touch πίεση μπορούμε να επιλέξουμε μέτρηση για το άνω τμήμα. Με μια δεύτερη πίεση του πλήκτρου μετρήσεων, εμφανίζεται και η εικόνα από ελεύθερο κανάλι του εκάστοτε multiplex, καθώς και το φάσμα, με αποτέλεσμα να έχουμε τις 3 ενδείξεις της λειτουργίας triple split display. Η εν λόγω λειτουργία είναι κοινή στη δορυφορική και την επίγεια ψηφιακή λήψη.

Χρήση φάσματος

Να αναφέρουμε μία λεπτομέρεια που διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό τη χρήση φάσματος. Με απλή πίεση του joystick, το πράσινο εικονίδιο επάνω δεξιά, αλλάζει από SP σε CH και αντίστροφα. Αυτό σημαίνει ότι σε λειτουργία SP, αλλάζουμε το span με κίνηση του joystick αριστερά-δεξιά, ενώ σε λειτουργία CH, με την ίδια κίνηση του joystick, αλλάζουμε το κεντράρισμα σε transponder στη δορυφορική, σε κανάλι στην επίγεια ψηφιακή, αλλά και σε κανάλι στις WiFi μπάντες. Όπως αναφέραμε, οι μετρήσεις στις εν λόγω αλλαγές, είναι πάντα εκεί! 

Εικόνα

Με το τρίτο πλήκτρο με το εικονίδιο οθόνης, έχουμε κάθε φορά ανάκτηση των καναλιών ενός multiplex, με μία επιπλέον πίεση έχουμε και το φάσμα με τις βασικές μετρήσεις, ενώ με μία τρίτη πίεση, έχουμε όλες τις τεχνικές παραμέτρους του καναλιού, μεταξύ των οποίων το bitrate, την ανάλυση εικόνας, τα PIDs, τον Provider, τα NID/ONID/TSID/SID, καθώς και τις παραμέτρους audio.  

Να σημειωθεί ότι ενώ βρισκόμαστε σε εικόνα καναλιού, εάν πιέσουμε το joystick, θα εμφανιστεί οριζόντια λίστα καναλιών, όπου με touch πίεση μπορούμε να επιλέξουμε το κανάλι που θέλουμε.

Promax Ranger Neo 2 up 2022 web

Λειτουργία – Χρήση

Θα περιγράψουμε τις βασικότερες λειτουργίες για δορυφορική αλλά και επίγεια ψηφιακή λήψη, προκειμένου να σας δώσουμε μία εικόνα της καθημερινής χρήσης του οργάνου, όπως τη βιώσαμε κατά τη δοκιμή του.

Δορυφορική λήψη

Ένα σημαντικό σημείο στη δορυφορική λήψη, είναι ότι πρέπει να μεριμνήσουμε για τη τροφοδοσία του LNB. Με απλή πίεση του πλήκτρου Settings, επιλέγουμε Supply Output: Enabled, στο πεδίο Band, επιλέγουμε Satelliteενώ στο πεδίο Signal Source, επιλέγουμε RF. Ακόμη, με touch στο πρώτο tab CH, εμφανίζεται ένα σύνολο επιλογών, μεταξύ των οποίων η επιλογή Channel Set, όπου επιλέγουμε δορυφόρο. Από το σημείο αυτό και πέρα, οι λειτουργίες εκτελούνται κυρίως με τα πλήκτρα φάσματος και μετρήσεων, όπως και η λειτουργία triple split display που περιγράψαμε παραπάνω. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η πίεση του πλήκτρου F3 ή με touch στο tab Tools, με την οποία εμφανίζεται το Constellation diagram, μία λειτουργία που ισχύει και για την επίγεια ψηφιακή λήψη.

Επίγεια Ψηφιακή λήψη

Εκτός από τις ενδείξεις φάσματος και μετρήσεων MER, LM, VBER, CBER, C/N και POWER, με το πλήκτρο F3, έχουμε τη δυνατότητα εμφάνισης constellation, εποπτείας αποτελεσμάτων με είσοδο του φίλτρου LTE, καθώς και μέτρησης τυχόν echoes του υπό λήψη ψηφιακού σήματος.

Με το πλήκτρο F2, επιλέγουμε μεταξύ DVB-T, DVB-T2, DVB-C, DVB-C2, Analog και FM.

Η λειτουργία Dynamic echoes analysis είναι μία από αυτές τις μετρήσεις των επίγειων σημάτων, που μας δίνουν απαντήσεις όταν σε μία εγκατάσταση όλα μοιάζουν σωστά (σήμα, MER, BER κλπ), αλλά η εικόνα δεν θέλει να συγχρονίσει. Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε το εξειδικευμένο άρθρο που έχει αναρτηθεί εδώ.  

IPTV

Το RANGER Neo 2 μπορεί να λαμβάνει τηλεοπτικά προγράμματα IPTV και να τα εμφανίζει στην οθόνη μαζί με άλλες σημαντικές υπηρεσίες πληροφοριών. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από ένα κλασικό επαγγελματικό πεδιόμετρο RF, αποτελεί επίσης κι έναν προηγμένο αναλυτή IPTV.

Με το πλήκτρο Settings, στο πεδίο Signal Source, επιλέγουμε IPTV όπου έχουμε τα Tabs Multicast, IPTV, Tools και Advanced. Στο Tab Multicast, μπορούμε να εισαγάγουμε την αρχική IP, το Server Port, ενώ το όργανο θα ανιχνεύσει αυτόματα το πρωτόκολλο μεταξύ UDP και RTP. Μπορούμε να επιλέξουμε Measurement, Spectrum ή TV mode προκειμένου να έχουμε ποικίλες ενδείξεις μετρήσεων και εικόνας.

Επίσης, στο Tab Tools επιλέγουμε υπηρεσία ή το TS Analyzer, ενώ στο Tab Advanced, επιλέγουμε Audio ή TS Data. Με την δυνατότητα IPTV – μεταξύ άλλων –  μπορούμε να πραγματοποιήσουμε έλεγχο ενός συστήματος διανομής IP από αντίστοιχα HeadEnds.

 

Transport Stream Analyzer

Το εργαλείο για την ανάλυση TS εμφανίζει όλες τις πληροφορίες που περιέχονται στους πίνακες PSI/SI του εκάστοτε transport stream που εξάγεται από το συνολικό IP Stream. Ο αναλυτής TS μπορεί να εμφανίσει πληροφορίες που περιέχονται στους πίνακες, το bitrate κάθε υπηρεσίας, καθώς και τα κρίσιμα σφάλματα στη ρύθμιση που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Περισσότερα για το εργαλείο TS Analyzer των αναλυτών Promax Ranger Neo, μπορείτε να δείτε σε εξειδικευμένο άρθρο που έχουμε αναρτήσει εδώ.

Transport Stream Recording

Με το εργαλείο εγγραφής TS, μπορείτε να εργαστείτε με ένα αποθηκευμένο transport stream, σαν να το λαμβάνατε live εκείνη τη στιγμή.  

Η εν λόγω λειτουργία έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές. Για παράδειγμα ο εγκαταστάτης μπορεί να αφήσει το όργανο να εγγράφει κατά τη δοκιμή της εγκατάστασης και αργότερα μπορεί να ελέγξει τι έχει συμβεί.

Μια άλλη επιλογή είναι να καταγράψετε το TS και στη συνέχεια να αφιερώσετε χρόνο για να αναλύσετε σε βάθος τα δεδομένα του transport stream, όπως πίνακες, alarms και bitrates.

Μια άλλη χρήση του TS Recording, μπορεί να είναι το monitoring, δηλαδή η καταγραφή ενός transport stream και αργότερα η σύγκριση με έναν επόμενο έλεγχο στην ίδια εγκατάσταση.
Τέλος, το transport stream είναι αυτό που θα μας ζητήσει να στείλουμε κάθε εταιρεία από την οποία θα ζητήσουμε υποστήριξη, για οποιαδήποτε δυσλειτουργία προϊόντων της, για την αποκωδικοποίηση καναλιών κλπ.

WebControl

Το webControl είναι ένας τρόπος λειτουργίας στα πεδιόμετρα PROMAX, που επιτρέπει τον απομακρυσμένο χειρισμό μέσω τοπικού δικτύου (LAN) ή Διαδικτύου. Έτσι, μπορείτε να συνδεθείτε στον εξοπλισμό από οπουδήποτε στον κόσμο ανά πάσα στιγμή.

Το webControl επιτρέπει τη χρήση του πεδιομέτρου PROMAX ως πλήρες σύστημα παρακολούθησης ποιότητας σήματος 24/7. Επιπλέον, όταν προκύψει το πρόβλημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Console, που επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο του εξοπλισμού – ακριβώς σαν να ήσασταν εκεί – προκειμένου να αναζητήσετε την πηγή του προβλήματος.

Για την συγκεκριμένη λειτουργία έχουμε δημοσιεύσει αναλυτικό άρθρο εδώ και εδώ!

Προαιρετικές Οπτικές μετρήσεις

Με το Ranger Neo 2, μπορούμε προαιρετικά να εργαστούμε με οπτικά σήματα, όπως πχ από οπτικά LNB, να πραγματοποιήσουμε έλεγχο σε οπτικά δίκτυα, καθώς και να μετατρέψουμε οπτικά σήματα σε RF. 

Αξίζει να αναφέρουμε το τριπλό οπτικό φίλτρο (1310 nm, 1490 nm, 1550 nm) που είναι ενσωματωμένο στην οπτική μονάδα, το οποίο σάς επιτρέπει να εργάζεστε ταυτόχρονα με πολλά μήκη κύματος, καλύπτοντας έτσι πολλές περισσότερες εφαρμογές από ότι με άλλους μετρητές.

Άλλες λειτουργίες

Με το τέταρτο πλήκτρο με το εικονίδιο της φωτογραφικής μηχανής, μπορείτε να αποθηκεύσετε στιγμιότυπα της οθόνης στη μνήμη του οργάνου και να τα μεταφέρετε στον υπολογιστή σας, μέσω του προγράμματος NetUpdate ή να τα αποθηκεύσετε απευθείας σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο USB.
Επίσης, έχουμε εξελιγμένη λειτουργία DataLogger Wizard, για εύκολη πραγματοποίηση καταγραφής μετρήσεων, ενώ με την αυτόματη αντίστοιχη διαδικασία, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μετρήσεις channel power, carrier/noise, BER και MER πλήρως αυτόματα. Επίσης, μπορούμε να αποθηκεύσουμε πληροφορίες από NIT table, όπως το όνομα δικτύου, το SID και τα ονόματα των υπηρεσιών του υπό μέτρηση multiplex και στη συνέχεια να τα μεταφέρουμε σε USB ή το PC μας για περαιτέρω επεξεργασία.

Σχετικά με την μπαταρία, εκτός από την τυπική ένδειξη κατάστασης, έχουμε απευθείας ένδειξη του χρόνου αυτονομίας που μας απομένει.

WiFi Analyzer

promax ranger neo2 usb wifi dongle web

Με το WiFi Dongle που διατίθεται στη συσκευασία, το Ranger Neo 2 μπορεί να συνδεθεί σε ένα WiFi Access Point στα 2.4 ή 5 GHz, ενώ διαθέτει και τη χρησιμότατη λειτουργία WiFi analyzer με ένδειξη πλήρους φάσματος της μπάντας των 2.4 GHz ή προαιρετικά και των 5 GHz. Για την λειτουργία WiFi Analyzer έχουμε γράψει αναλυτικό άρθρο εδώ!

TS-ASI

Με την είσοδο και έξοδο TS-ASI, μπορούμε να εργαστούμε με επαγγελματικό εξοπλισμό, όπως πχ multiplexers και να αναλύσουμε streams, καθώς και να τροφοδοτήσουμε άλλες συσκευές. 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Είδος: Πεδιόμετρο – Αναλυτής φάσματος

Μοντέλο: Promax Ranger Neo 2

Οθόνη: 7’’ HD Touch Screen
Χρήση: Υβριδική (Touch Screen & Συμβατικά πλήκτρα)

Standards ψηφιακής λήψης: DVB-T, DVB-T2, DVB-T2 lite, DVB-C, DVB-C2, DVB-S, DVB-S2, DVB-S2 multistream

Standards Αναλογικής λήψηςTerrestrial Analog, FM

ΜετρήσειςRF, IPTV, WiFi, OTT, CCTV

Dolby Digital Plus: ΝΑΙ

Συνδέσεις: RF, TS-ASI ΙΝ/OUT, RJ-45 IPTV in, RJ-45 IP Control, HDMI, Analog audio/video in, Common Interface, 2 x USB.

Λειτουργίες: Spectrum analyzer με Triple split display

IPTV analyzer, φίλτρα υψηλής ανάλυσης, TS-ASI in/out, Transport stream analyzer, recorder/player, Dynamic echoes analysis, HEVC H.265 decoding, Συμβατότητα Wide band LNB, Wi-Fi analyzer, webControl remote control, Merogram και Spectrogram

WiFi: Σύνδεση σε Access Point 2.4/5 GHz και λειτουργία WiFi Analyzer

Προαιρετικά: GPS for drive test, DAB/DAB+ digital radio, DAB/DAB+ analyzer, FM radio analyzer, OPM + Optical-to-RF converter + WiFi 5G + LTE 2.6G + 6 G RF input, WiFi 5 GHz + LTE 2.6 GHz + 6 GHz RF in.

IPTV: Ethernet 100/1000 Mbps, υποδοχή RJ45, πρωτόκολλα RTP/UDP, MULTICAST / IGMP v1/2/3.

Σύνδεση PC(μέσω Ethernet): Πρόγραμμα NetUpdate 4, αυτόματη αναβάθμιση λογισμικού, Datalogger, τροποποίηση Channel tables, αναφορές μετρήσεων.

Αυτονομία μπαταρίας: > 4 ώρες

Συμπεράσματα

Το Promax Ranger Neo 2, αποτελεί ένα εξαιρετικό και ιδιαιτέρως εύχρηστο επαγγελματικό όργανο με οθόνη Touch Screen, καινοτόμες λειτουργίες, υψηλή ταχύτητα φάσματος, φίλτρο LTE, μετρήσεις RF, IPTV, WiFi, OTT, CCTV, ένδειξη triple split – για να έχουμε τα πάντα σε μία οθόνη – και πλήρη κάλυψη του κατόχου για όλα τα standards ψηφιακών εκπομπών. Ένα ιδιαίτερα ισχυρό επαγγελματικό πεδιόμετρο από την Promax!

InfoPROMAX HELLAS, τηλ: 210 9852935 ή στο info@promax.gr.

Πηγή: www.iptvsat.gr

09 Ιανουαρίου 2023